+ Zene

Mészáros Máté Hinoki című koreográfiájának új verziójával érkezik a Trafóba

Mészáros Máté

Tavaly októberben bemutatott Hinoki című koreográfiájának továbbgondolásával érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába Mészáros Máté: az űrbéli tájat megelevenítő Hinoki 2.0 című előadást április 9-én és 10-én nézhetik meg az érdeklődők.

Tavaly októberben bemutatott Hinoki című koreográfiájának továbbgondolásával érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába Mészáros Máté: az űrbéli tájat megelevenítő Hinoki 2.0 című előadást április 9-én és 10-én nézhetik meg az érdeklődők.

Mészáros Máté a darab első változatában a mozgás nyelvére fordított le egyetemes, megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést. Az új verzióban a téma megmaradt, a megformálás azonban még erőteljesebbé vált: eltűntek a színházi elemek, az előadás feszesebb lett.

Az újjászületett Hinokiban a faforgácsot hamura emlékeztető fekete polifoamtörmelék váltotta fel, amely beborítja a színpadot, holdbéli tájat varázsolva az előadók köré. A táncosok harcolnak az anyaggal, eltemetik benne egymást, vagy romantikus táncukkal varázsolják el a közönséget. A szereplőgárda összeállításakor a koreográfus olyan táncosokat keresett, akik külföldön is tanultak, dolgoztak, itthon kevéssé megszokott mozgásnyelvet is beszélnek.

A színpadot Porteleki Áron virtuóz játéka is betölti: a dzsessz, az underground és a népzenei szférában egyaránt ismert művész élőben követi le a táncosok mozgását ütő- és zörgő hangszereivel. Mészáros Máté külföldön is tanult táncot és több neves társulat tagjaként nyerhetett betekintést a nemzetközi kortárstánc-szcéna legújabb törekvéseibe. Több éve tagja az Ultima Vez társulatnak, ahol a műfaj egyik atyja, Wim Vandekeybus avatta be a fizikai tánc rejtelmeibe. Mészáros saját munkáira ugyan hatással van a belga társulatnál folyó alkotómunka, ám darabjaiban már elmozdul az Ultima Vez által képviselt formanyelvtől, és egészen új dolgokat kísérel megteremteni a színpadon.

A táncos-koreográfus a Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, majd később külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galván, Myriam Naisy és Robyn Orlin. Az elmúlt évben a Duda Éva Társulat és a Közép-Európa Táncszínház felkérésére is készített koreográfiát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top