+ Irodalom

Rejtő Jenőre emlékeznek

rejtő jenő

A Rejtő Legendárium címmel pénteken, a Pesti Vigadóban emlékeznek meg a 110 éve született íróról vetítéssel, pódiumbeszélgetéssel és kiállítással.

A Rejtő Legendárium címmel pénteken, a Pesti Vigadóban emlékeznek meg a 110 éve született íróról vetítéssel, pódiumbeszélgetéssel és kiállítással.

A programban levetítik Varsányi Ferenc, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjának Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak című rövidfilmjét a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A filmvetítést pódiumbeszélgetés követi, amelyen részt vesz Mezey Katalin költő, műfordító, Orosz István, grafikus, filmrendező, Haris László fotóművész, Thuróczy Gergely irodalomtörténész, valamint a film rendezője, Varsányi Ferenc is.

Rejtő Jenő 1905. március 29-én született Budapesten. Regényei átmenetek a kalandregény és annak paródiája között, a légiós és matrózregényeket művészetté nemesítette. Rejtő egyéni humorát a pesti vagánynyelv és aszfalthumor leleményei, szójátékok, meglepő szerkezetek jellemzik. Kiszólásai, csattanói ma is közszájon forognak, regényein nemzedékek nőttek fel.

Legnépszerűbb könyvei A csontbrigád, Az elveszett cirkáló, A szőke ciklon, A láthatatlan légió, A 14 karátos autó, Az előretolt helyőrség, Vesztegzár a Grand Hotelben és a Piszkos Fred, a kapitány. Műveit angol, bolgár, cseh, észt, finn, francia, német, olasz, örmény, román és szlovák nyelven is megjelentek, műveiből több film is készült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top