+ Riport

Olyan, mint egy stresszes második karácsony – lemezboltok napja a Wave-ben

wave

Az idei Record Store Dayre készülve korábban már ellátogattunk az Almássy téren levő Musiclandbe, most pedig a Bazilika szomszédságában található (Révay köz 1.) Wave lemezboltba kukkantottunk be.

Az idei Record Store Dayre készülve korábban már ellátogattunk az Almássy téren levő Musiclandbe, most pedig a Bazilika szomszédságában található (Révay köz 1.) Wave lemezboltba kukkantottunk be. A boltról és a lemezboltok napjáról Pápai Sándorral, a Wave tulajdonosával beszélgettünk.

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Arany János utca között található Wave nem mindig ebben az üzlethelyiségben volt, de messzire sosem költöztek: egy ideig a bolt a Zichy Jenő utcában működött, de a Révay közben sem ez az első üzletük. A mostani üzlethelyiségben volt már ékszerbolttól kezdve becsődölt farmerboltig minden, kezdetben emiatt nem is tűnt jó ómennek ideköltözni, de már 6 éve a Révay köz 1. alatt található a lemezbolt. A Wave fogalommá lett a budapesti lemezgyűjtők számára, az önmagát a Nick Cave-16 Horsepower-Franz Ferdinand tengelyen meghatározó bolt pedig a külföldi turisták elsőszámú zarándokhelye is egyben.

Nemcsak mi mondjuk ezt, a Recorder budapesti lemezboltokat bemutató cikke így ír a Wave-ről:

A Wave fogalom, oktatási törvénybe kellene foglalni, ha alternatív, indie, rockzene; akkor már csak a hely szelleme miatt is kötelező. De ha már betérünk, nehéz nem venni valamit, legalább az akciós CD-választékból, na és persze a falakat beborító új vinylek is csábítóak.

Pápai Sándor a Wave eddigi 25 éves történetét végigkísérte, kezdetben alkalmazottként dolgozott itt, mostanra pedig már a lemezbolt tulajdonosa. Meséli, hogy milyen katasztrofális hatással volt annak idején a boltra a Bokros-csomag, amely rettenetesen megnehezítette a lemezek beszerzését, ugyanis annyival nőtt a cd-k ára (az akkor átlagosnak mondható 2000 ft-os lemezárak nagyjából 1000 forintot emelkedtek), hogy egyre nehezebben lehetett őket eladni. Az elmúlt évek gazdasági nehézségei sem múltak el nyomtalanul, a hazai vásárlóerő érezhetően megcsappant.

wave

Pápai Sándor a Wave előtt, hátul Madár András

Az új megjelenések széles választéka, illetve az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerülő vinyl-kínálat viszont megkerülhetetlenné tették a Wave-t. Egy lemezboltban az sem mindegy, hogy ki áll a pult mögött: a Wave-ben megfordult régebben DJ Palotai, DJ Titusz és DJ Marvin is, most pedig már jó ideje Madár András fogadja a vásárlókat, aki régebben a Trottelben és a Böilerben is dobolt. Pápai Sándor mostanság már kevesebbet van benn a boltban, egy ideje a bolt zavartalan működésének érdekében a televízióban is dolgozik.

A lemezboltok napját Pápai Sándor is remek kezdeményezésnek látja, azonban a segítségével kissé beleláthatunk abba, hogy az előkészületek közel sem olyan egyszerűek, mint gondolnánk. A legtöbben ilyenkor az exkluzív megjelenéseket keresik, amivel a legnagyobb probléma az, hogy nincsen egy központi megjelenés-lista, illetve a rendelést is jóval azelőtt le kell adni a boltnak, mielőtt egyben átláthatnák a kínálatot, utólag a rendelést pedig már alig lehet korrigálni. Érezhető az a tendencia is (nemrég   az Uncut cikkezett erről), hogy bár a Record Store Dayt a Wave-típusú független lemezboltoknak találták ki, azonban kiadói oldalról a multik egyre erősebben rátelepednek az eseményre a független lemezkiadók rovására.

Hó Márton és a Jetik a Wave-ben:

A kiadókkal való kapcsolattartás sem egyszerű, mivel a legtöbb kiadónak nincsen hazai képviselete, ezért a velük való kommunikáció is elég nehézkes. Ráadásul sokszor azt sem könnyű megtippelni, hogy mi érdekli az embereket, Pápai szerint nem gondolták volna, hogy az idei Record Store Dayre megjelenő Metallica-kazetta nagyobb érdeklődésre tartott volna számot, ehhez képest most úgy tűnik, hogy ez lesz az idei lemezboltok napjának slágere.

Pápai Sándor úgy jellemzi a Record Store Dayt, mint a lemezgyűjtők második karácsonyát, csak éppen mivel ők készítik az ünnepi vacsorát, az előkészületek egy kissé stresszesek. De utólag inkább a szépre emlékszik Pápai Sándor, aki szerint a lemezboltok napján rengeteg pozitív energiát kapnak, ilyenkor érzik a legjobban, hogy még mindig nagyon szeretik az emberek a Wave-t. Ráadásul ilyenkor koncertek is várják a Wave-be látogatókat:

Ezek a minikoncertek nagyon bájosak és kedvesek. Szerencsére a szeretetet onnan is érezzük, hogy nagyon könnyen megtaláljuk azokat az előadókat, zenészbarátokat, akik szívesen eljönnek egy koncert erejéig.

Tavaly éppen a Wave-ben egy minikoncerttel tért vissza hosszabb szünet után a Jazzékiel, akikkel nemrég interjút is készítettünk: Jakab Péter mesélt nekünk gyűjtőszenvedélyéről, illetve a tavalyi Record Store Dayre megjelent lemezükről is.

Pápai Sándor hangsúlyozza, hogy a negatívumok és a nehézség mellett a lemezboltozás változatlanul rengeteg pozitív energiával tölti fel:

Sokszor éppen az rángat ki egy rossznak ígérkező napból, hogy bejön egy vásárló és beszélgetünk egy jót. Meg persze az olyan csodák, mint mikor egy szombat délután bejött egy nagyon kedves dubaji lány a boltba és vett 23 lemezt. Ez persze nem mindennapos eset, de az ilyenek miatt nagyon jó még mindig lemezboltozni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top