+ művészet & politika

Átadták az idei Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos-Ablakos Dezső-ösztöndíjakat

Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak.

Átadták a fiatal komolyzenei előadóművészeknek járó Fischer Annie-, az ifjú zeneszerzőknek és zenetudósoknak járó Kodály Zoltán- és a pályájuk elején álló dzsesszmuzsikusoknak járó Lakatos-Ablakos Dezső-ösztöndíjakat hétfő este a Zeneakadémia Solti-termében.

Hoppál Péter kulturális államtitkár köszöntőjében a mindennapi, kitartó gyakorlás mellett annak a közegnek a kiemelkedő fontosságát hangsúlyozta, amelyben a fiatal tehetségek nap, mint nap fejlődnek, kibontakoznak. Úgy vélte, a zene kedvező pálya abból a szempontból, hogy más, monotonabb területeknél itt nehezebb megcsömörleni a napi gyakorlástól.

Hódítsák meg a világot, és maradjanak magyarok

– üzent az ösztöndíjasoknak beszéde zárásaképpen.

Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesült Deák Sára hegedűművész, a népes és kiváló szombathelyi hegedűs dinasztia legfiatalabb képviselője; G. Horváth László hegedűművész, az Anima Musicae kamarazenekar egyik alapítója; Karasszon Dénes gordonkaművész, aki többek között historikus előadóként szerzett magának nevet; és Kiss Péter zongoraművész, aki most harmadik alkalommal nyerte el az ösztöndíjat, és elsősorban kortárs darabok kiemelkedő előadójaként vívott ki magának elismerést.

Fischer Annie-ösztöndíjat kapott továbbá

Környei Miklós gitár- és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, akik már a néhány évvel ezelőtt létrehozott zeneakadémiai tehetség-programban is részt vehettek, azóta pedig közös kamara-formációban is működnek; Kruppa Bálint és Nyári László, két ígéretes hegedűművész, akik vonósnégyes tagjaiként is működnek; és Sivák-Nyakas Orsolya énekművész, akinek elsősorban oratóriuménekesként jósolnak fényes jövőt a szakemberek.

Az ösztöndíjban részesült még

Szokolay Ádám Zsolt többszörös versenygyőztes zongoraművész, a híres muzsikuscsalád immár negyedik generációjának tagja; Tóka Ágoston Junior Prima díjas orgonaművész, aki a közeljövőben több rangos nemzetközi orgonaversenyen is megméreti magát többek között saját átirataival és improvizációival; valamint Varga Gergő Zoltán zongoraművész, aki egyedül képviseli az ösztöndíjasok között a vidéken élő és működő előadóművészeket. Kodály Zoltán-ösztöndíjat kapott Alpár Balázs, Horváth Bálint, Lustyik Ákos és Solti Árpád zeneszerző, valamint Ránki András és Zsovár Judit zenetudós.

A Lakatos-Ablakos Dezső dzsessz-ösztöndíj 2015. évi díjazottja

Miklós Szilveszter dobos, Mózes Tamara énekes, zongorista és Lakatos Sándor szaxofonos lett. A kulturális tárca 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira.

Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak – olvasható a minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos feladatokat ellátó Filharmónia Magyarország közleményében. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb két ízben pályázható újra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top