+ Ajánló

Népművészet és innováció?

Egy hét tömény folklór – keddtől Csángó fesztivál Jászberényben

Az innováció helyszíneként mutatkoznak be a népművészeti műhelyek a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. országos hétvégéjén péntektől vasárnapig.

Az innováció helyszíneként mutatkoznak be a népművészeti műhelyek a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. országos hétvégéjén péntektől vasárnapig. 

A francia kezdeményezésű európai sorozathoz második alkalommal csatlakozott Magyarország. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülte szervezésében idén 66 helyszínen várják műhelybemutatókkal, előadásokkal, foglalkozásokkal az érdeklődőket. Az eseménynek a hagyományőrzésen túl célja, hogy kapcsolódási pontokat keressen és találjon a társadalom szélesebb rétegeivel – hangzott el a program hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Magyarország 2012-ben több európai országgal együtt csatlakozott először a párizsi székhelyű Institut National des Métiers d’Art (INMA) által elindított Európai Művészet és Kézművesség Napjai kezdeményezéshez, amelynek központi témája idén az innováció helyszíneiként bemutatni a népművészeti alkotóhelyeket.

Ennek a tematikus hétvégének az a célja, hogy ráirányítsák egy-egy művészeti ágra, a népi alkotóházakra és a kézművesek műhelyeire a figyelmet és bemutassák, hogy az identitás megőrzésének szempontjából milyen fontosak ezek a helyszínek.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője elmondta: intézményükben a hagyományos mestermunkák mellett azért kaptak helyet immár másfél éve a modern alkotások is, hogy bemutassák, hogyan emelhetők át megfelelő minőségben és formában a hagyomány elemei a mai ember környezet- és öltözködés kultúrájába. Ehhez kapcsolódva az év folyamán több alkalommal is számos olyan programot és műhelyfoglalkozást szerveznek, amelyeken a különböző mesterségek képviselői egymástól inspirálódhatnak, tanulhatnak.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete elnöke hangsúlyozta: az alkotóházak, nyitott műhelyek feladata, hogy ezen a hétvégén olyan programokkal jelentkezzenek, amelyekben a helyi kézműves termék mint érték megjelenhet. Két megye kivételével az ország minden pontján rendeznek foglalkozásokat, bemutatókat, előadásokat, ezekről részletesen az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA), a NESZ és az alkotóházi egyesület honlapján is lehet tájékozódni.

(A nyitókép a Csángó Fesztiválon készült.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top