+ Zene

Itt a teljes új album Noel Gallagher-től – 44′ 20″

Noel Gallagher

Chasing Yesterday címmel megjelent az Oasis egykori zeneszerzője és gitárosa jelenlegi együttesének, a Noel Gallagher’s High Flying Birdsnek második albuma.

Chasing Yesterday címmel megjelent az Oasis egykori zeneszerzője és gitárosa jelenlegi együttesének, a Noel Gallagher’s High Flying Birdsnek második albuma.

You Know We Can’t Go Back (Tudod, nem mehetünk vissza) – bár Noel Gallagher friss lemezén ez a címe az egyik számnak, a zenésztől az elmúlt negyedszázadban megszokott jellegzetes britpop hangzás változatlanul jelen van, amit persze senki nem bán, főleg az egykori Oasis-rajongók nem.

A Chasing Yesterday dinamikus és érdekes anyag, számos zenei ötlettel, méltó folytatása a Noel Gallagher’s High Flying Bird négy évvel ezelőtti bemutatkozó anyagának. Az új lemez megjelenése után vezette a brit és az ír albumlistát is, és eddig 2015 leggyorsabban fogyó brit albuma.

A 47 éves Noel Gallagher 2009-ben hét lemez után szállt ki a manchesteri Oasisből, minden idők egyik legsikeresebb, 70 millió lemezt eladott brit rockzenekarából, miután öt évvel fiatalabb öccsével, az énekes Liammel a kapcsolata a végletekig megromlott. Liam Gallagher egy párizsi koncert előtt szóban és fizikailag is nekitámadt bátyjának, szidalmazta, üvöltözött vele, összetörte a gitárját.

Egy nappal tovább sem vagyok képes folytatni vele

– mondta akkor Noel.

Noel Gallagher

Liam és a többi Oasis-tag Beady Eye néven alakított zenekart és készített azóta két közepesen sikeres albumot, de a csapat már feloszlott. Noel Gallagher, aki az Oasis-dalok többségét egyedül írta, természetesen a High Flying Birdsben is valamennyi dalt maga szerzi, és ő az énekes is. Még az Oasis-időkben is nagyon sokan azon az állásponton voltak, hogy bár Noel ritkán énekel, hangja sokkal jobb öccséénél.

Noel Gallagher a Chasing Yesterday-en nemcsak gitározott és énekelt, hanem basszusgitáron, mellotronon, billentyűs és ütőhangszereken is játszott. Zenekarában fontos láncszemet képeznek a Stacey-ikrek: a gitáros Paul az Oasisben is több dal elkészítésénél volt közreműködő, Jeremy pedig a Lemon Trees dobosaként volt korábban ismert – az ikrek nagy méretű fotója a CD-papírtok belső részére került. A csapat negyedik embere a lemezen Mikey Rowe billentyűs volt, aki szintén fel-feltűnt anno az Oasis körül.

A tíz szám (a japán deluxe kiadáson plusz öt felvétel található) lendületes, dallamos, fülbemászó. A nyitódal, a Riverman dzsesszes-pszichedelikus hangulatú, az In the Heat of the Moment kislemezként és klippel már tavaly októberben debütált, a Lock All the Doorst Noel még a kilencvenes évek elején, az Oasis befutása előtt írta. Az album talán legjobb percei a Ballad of the Mighty I című zárószámban vannak, nem kis részben a gitárhős Johnny Marr (ex-Smiths) közreműködésének köszönhetően. Szintén ebben a dalban szerepel a Wired Strings vonószenekar.

A lemez producere Noel Gallagher volt, két számban az Amorphous Androgynous elnevezésű pszichedelikus zenekar segített be a produceri munkába.

Az Oasis egyszer járt Budapesten, 2000-ben a Sziget fesztiválon azonban Noel Gallagher nélkül adott koncertet. A zenész mostani zenekarával talán eljön, bár a már zajló turné eddig közzétett állomásai között egyelőre nem szerepel magyarországi állomás. Biztosan fellépnek viszont például július 11-én a manchesteri Summer In The City fesztiválon, ahol Johnny Marr is velük játszik.

A Chasing Yesterday című lemezt Gallagher saját kiadója, a Sour Mash Records adta ki, Magyarországon a Magneoton/Warner Music forgalmazza.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top