+ Irodalom

Antológia lett a folyóiratból

hévíz

A Hévíz folyóirat elmúlt három évének terméséből válogat a Magvető kiadó gondozásában megjelent antológia, amelynek bemutatóját hétfőn tartották a fürdővárosban.

A Hévíz folyóirat elmúlt három évének terméséből válogat a Magvető kiadó gondozásában megjelent antológia, amelynek bemutatóját hétfőn tartották a fürdővárosban.

A folyóiratot 1993-ban a város akkori polgármestere, Kiss Lajos alapította és három évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy az addig inkább csak Hévízen és szűkebb környezetében ismert lap határait kitágítják. Szálinger Balázs vállalta, hogy Cserna Szabó Andrással közösen szerkeszti a kéthavonta megjelenő kiadványt, amely azóta egész Magyarországon, sőt a határon túl is ismert és sikeres lett. Az önkormányzat anyagi támogatásával megjelenő folyóirat nem egy számából még az utánnyomások is elfogytak – jelezte az érdeklődést a polgármester.

Szálinger Balázs arról beszélt, hogy a februárban megjelent antológia eddigi méltatásai pozitívak, a recenziók és a kritikák pedig különösen kiemelik, hogy egy kisvárosi önkormányzat nyújt támogatást a kultúra terjesztéséhez. Olyan időszakban, amikor egyre másra hullanak a rangos irodalmi folyóiratok, hanyatlik a folyóiratkultúra, ezért a kortárs irodalmi életet is meglepte, hogy a Hévíz folyamatosan, kiszámíthatóan jelen van és nemcsak „a legnagyobb és legtrendibb szerzői állományból” válogat, hanem fontos része „a helyi ízek megtartása is„.

Említette, hogy egyes kritikák szerint más folyóiratok évtizednyi kiadványaikból készítenek antológiát, a Hévíz pedig csak három évből – a 2012 és 2014 közötti időszakból -, de ennek az az oka, hogy nagy figyelem vetül rá az irodalmi életben és az olvasók részéről is. Kifejtette, hogy az antológia szerkesztési elve szerint minden szerzőjüktől csak egy művet emeltek át a válogatásba, amelyben így csaknem 90 író-költő alkotása olvasható, közülük tucatnyian zalaiak. A többségében érdeklődő gimnazisták előtt tartott könyvbemutatón jelen volt Szántó Endre korábbi felelős szerkesztő, aki 2002 és 2012 között Cséby Gézával közösen jegyezte a lapot. Felolvasásával bemutatkozott a 20 éves Vajna Ádám, mint az első új költője a lapnak, de az egyik legidősebb szerző, Lángi Péter is előadta két versét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top