+ Életmód

Furcsa körülmények között vitték el Budapestről a mumifikált szerzetest

Buddha

Váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a budapesti természettudományi múzeumból holland tulajdonosa azt a világhíressé vált Buddha-szobrot, amelynek belseje egy mumifikálódott szerzetest rejt.

Lehet, hogy ez a Buddha-múmia itt, Budapesten volt látható utoljára.

– mondta Kiss Stefán Mónika, a Magyar Természettudományi Múzeum szóvivője. A rejtélyes Buddha-szobrot, ami egy mumifikálódott szerzetest rejt, sürgősen elszállíttatta holland tulajdonosa a múzeumból. A különös darab a Múmiavilág című kiállítás központi darabja volt, Budapestről Luxemburgba ment volna tovább.  Az intézmény a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, amely egy magángyűjtő tulajdona, az illető 1996-ban vásárolta.

A szóvivő az MTI-nek szombaton elmondta: a tulajdonos nem indokolta meg döntését, de a szerződés szerint

megtehetik, hogy bármikor elviszik a tőlük kölcsönzött tárgyakat

Szikossy Ildikó antropológus, a kiállítás egyik kurátora a Hszinhua hírügynökségnek elárulta, hogy a múzeum péntek délelőtt kapott partnerétől egy telefonhívást, amelyben arról tájékoztatták, hogy a tulajdonos a szobor visszakérése mellett döntött és egy autó úton van érte. A tulajdonos maga nem jelent meg a csomagolásnál.

Korábbi hírekből úgy tudni, hogy a tulajdonos egy rést vett észre a szobor talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy rejt valamit az alkotás. Miután tavaly az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megvizsgálták, kiderült, hogy a szoborban egy párnán ülő, 30-40 éves szerzetes 900 éve mumifikálódott teste van. Azt is megállapították, hogy a test önmumifikálásnak köszönhetően konzerválódott. A párnát 300 évvel később helyezték el alatta a szobor belsejében.
A természettudományi múzeumban szintén kiállított párnán talált kínai karakterekből arra lehet következtetni, hogy a szerzetes neve: Csang Liu-csüan.
A kínai médiában képes beszámolókkal nagy visszhangot kapott a budapesti kiállítás főszereplője, s nemrégiben megjelent hírek szerint a délkelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun nevű falujában élők állítólag „ráismertek”. Azt gyanítják, hogy azonos a templomukból 1995-ben ellopott Buddha-szoborral.
Szakemberek szerint a világon mára mindössze 20-25 önmagát mumifikált szerzetes teste maradt fent.

 

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top