+ Ajánló

Vajon mennyire ismert az orosz kultúra Magyarországon?

orosz

Érdekeltek az együttműködés fejlesztésében, de nemcsak a Magyarországra utaztatásban, hanem abban is, hogy minél több magyar turista érkezzen Oroszországba.

Rövid idő alatt sokszínű programot sikerült összeállítani az Orosz Kulturális Napok Magyarországon című rendezvénysorozatra, amely csütörtökön kezdődött el Budapesten, és április 3-ig tart.

– nyilatkozta Alla Manyilova orosz kulturális miniszterhelyettes.

Áprilisban lesz két éve, hogy – az Európa Tanács tagállamai kulturális minisztereinek tanácskozása idején és annak helyszínén, a moszkvai Nagyszínházban – aláírták az orosz-magyar kulturális együttműködési programot. Ennek keretében rendezik meg az orosz kulturális napokat Magyarországon.

A programon három kiemelkedő orosz, illetve orosz származású muzsikus, a Nemzeti Filharmonikusokkal fellépő Gyenyisz Macujev zongoraművész, a Bajor Állami Zenekarral érkező karmester, Kirill Petrenko és a Philharmonia Orchestrát dirigáló Vladimir Ashkenazy is fellép.

Még véget sem érnek az orosz napok Budapesten, a moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeumban nagyszabású Munkácsy-kiállítással veszi kezdetét az oroszországi magyar kulturális rendezvénysorozat, mondta Alla Manyilova.

Az orosz napok, valamint a magyar kulturális eseménysorozat megvalósításának hatalmas lökést adott Vlagyimir Putyin orosz államfő februári magyarországi látogatása, valamint a magyar-orosz kapcsolatok lendületes, egyenletes fejlődése.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a két ország kulturális kapcsolatai a régmúltba nyúlnak vissza, Oroszországban szeretik a magyar kultúrát, jól ismerik Budapestet és általában Magyarországot.

Az utóbbi években nagyon sokan látogattak el önökhöz.

A turizmust is felügyelő orosz kulturális miniszterhelyettes hozzátette: ezen a területen is érdekeltek az együttműködés fejlesztésében, de nemcsak a Magyarországra utaztatásban, hanem abban is, hogy minél több magyar turista érkezzen Oroszországba.
Az orosz kulturális napok szervezésének kulisszatitkait sorolva elárulta, nem is számítottak arra, hogy egy olyan színvonalas budapesti intézményben léphetnek majd föl Oroszország legjobb zeneiskoláinak diákjai, nemzetközi versenyek győztesei, mint az általa “magyar Pompidou Központnak” nevezett Művészetek Palotájában. Alla Manyilova jövő pénteken Budapestre érkezik, és ő fogja megnyitni a zeneiskolások gálakoncertjét.

Az orosz románc legjobb előadójának számító, Nyugat-Európában is rendkívül népszerű Oleg Pogugyint szintén a Müpában hallhatja majd a közönség jövő szombaton. Ugyanott március 30-án az Udmurt Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttese lép fel – emelte ki a miniszterhelyettes, akinek meggyőződése, hogy a programok elnyerik a magyar közönség tetszését.
Az Orosz Kulturális Napok Magyarországon című rendezvény a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás megnyitójával kezdődött meg a budapesti Orosz Kulturális Központban. Az április 3-ig nyitva tartó tárlaton Oroszország építészeti, történelmi-kulturális műemlékeit mutatják be hetven felvételen.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top