+ Irodalom

Pratchett és a Halál

Mikor mondanám, hogy most vagyok közel a halálhoz? Amikor már nem tudok diktálni, amikor már nem vagyok képes írni. Amikor már nem tudok kommunikálni.

Terry Pratchett könyveiben a Halál időről időre felbukkan, esetleg főszerepet kap, mindig nagy betűkkel beszél, rendkívül udvarias – és egész léte meglehetősen abszurd (rímelve magára a Korongvilágra).

Pratchett-et, a Korongvilág megalkotóját 2007-ban diagnosztizálták Alzheimer-kórral.

Ne haldoklásként gondolj rá, mondta a Halál. Gondold úgy, hogy időben elindulsz, nehogy elsiesd.

Így az Elveszett próféciákban, Neil Gaiman-nel írt közös könyvében.

Mielőtt le tudsz győzni egy szörnyet, szoktam mondani, késznek kell lenned, hogy kimondd a nevét.

– mondta Kézfogás a halállal (Shaking hands with death) című előadásában.

Pratchett halálának bejelentése abban a tipikus közvetlen módon történt a twitteren, ahogy állandó karaktere, az emblematikus Halál beszél, mindig csupa nagy betűvel:

Végül, Sir Terry, együtt kell mennünk.

Az íróval 2011-ben készült egy BBC-film, ‘Choosing to die, avagy A halált választani, amelyben elmondja gondolatait és észleléseit a betegséggel, valamint a segített halállal vagy eutanáziával kapcsolatban. Megpróbálja feldolgozni a saját halálának gondolatát, feltérképezi a módokat, amikre lehetősége van egy átlagembernek, aki nem akar öngyilkos lenni, de bizonyos okoknál fogva nem is akar tovább élni.

Olykor, különösen, mikor lehangolt vagyok, megrémülök attól, amit a jövő tartogathat. A mai időkben már senkinek sem kellene félnie efféle dolgoktól. A segített halálról beszélek, ami azonban Nagy-Britanniában nem legális. Akikkel találkozom, hasonló helyzetben vannak, mint én: a saját halálukat fontolják meg.

Lehetséges-e olyan valakinek, mint én – vagy ön – hogy úgy intézze a saját halálát, ahogyan ő szeretne meghalni?

pratchett

Amikor már nem tudom felemelni többé a könyveimet, nem vagyok biztos benne, hogy szeretnék tovább élni. Élvezni szeretném az életet, ameddig lehetséges, és aztán meghalni.

Mikor mondanám, hogy most vagyok közel a halálhoz? Amikor már nem tudok diktálni, amikor már nem vagyok képes írni. Amikor már nem tudok kommunikálni.

Amikor valaki úgy dönt, menni akar, hagyni kéne békében elmenni. Fontos, hogy meghozhassam a saját döntésemet. Mindenkinek szabad választása kellene hogy legyen.

terry pratchettPratchett lovagi címerének felirata: Ne félj a kaszástól!

Kié az életed?

A Vadkanapó című könyvében a Halálé és az ő unokájáé a főszerep. És aki akár egyet is olvas Pratchett könyveiből, láthatja, hogy nála a Halál nagy humanista. S persze valójában maga az író az. Figurája, a Halál harcos unokájával próbálja megértetni a hit lényegét.

Az embereknek szüksége van a fantáziára ahhoz, hogy emberek maradhassanak, hogy ott legyenek, ahol a bukott angyal találkozik a felegyenesedett emberszabásúval.

Fogtündérek és vadkanapók?

Igen. Gyakorlásképp. El kell kezdeni elhinni az apró hazugságokat.

Hogy elhihessük a nagyokat?

Igen. Igazság. Irgalom. Kötelesség. Efféle dolgok.

Terry Pratchett 66 évesen természetes halállal hunyt el családja körében, március 12-én. Angliában fontolgatják, hogy legális legyen az eutanáziának a segített halál formája néhány éven belül.

Nem tudom, mit fogok majd csinálni, amikor valóban elérkezik a pillanat. Amikor meghalok, szeretnék kint lenni a napfényben.

pratchett

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top