+ Oktatás

Ságvári Endrét elfelejthetik az iskolások

ságvári

Az államtitkár úgy véli, az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai nem Ságvári Endre nevének következményei.

Megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét 2015. március 19-én. A nívós gimnázium neve már egy ideje megosztotta a véleményeket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitka Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő levelére írt válaszában a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja:

Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható.

Az államtitkár szerint egy demokratikus ország értékrendje nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy a diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet.

Az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai nem Ságvári Endre nevének következményei. Fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

Rétvári Bence hozzátette, a gimnázium új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top