+ Irodalom

Mit keresnek kriptozoológusok egy babaházban?

artpop

Bárány Tibor és Nádor Zsófia egyfajta fúziós irodalmat képviselnek, megmutatják, hogy a populáris és magas irodalom közötti határ nemcsak hogy átjárható, de talán nem is létezik.

Talán miniatűr trollokat. Vagy a 17. századi Hollandia nyomait. Persze az is lehet, hogy egyiket sem, mert a József Attila Kör nagy múltú, de 2015-től megújult koncepcióval jelentkező, immáron a Libri Kiadó gondozásában megjelenő világirodalmi sorozata adja a különös jelenség apropóját. A szélessávú irodalmat kínáló ArtPop március 24-i sorozatindító rendezvényén ízlés és popkultúra ad egymásnak randevút.

Ismerősek, mint a babaház az egykori gyerekszobából, és váratlanok, izgalmasak, mint a skandináv mitológia hirtelen előbukkanó rémalakjai. Ilyenek az ArtPop-könyvek, amelyek a szerkesztők, Bárány Tibor és Nádor Zsófia szándékai szerint egyfajta fúziós irodalmat képviselnek, megmutatják, hogy a populáris és magas irodalom közötti határ nemcsak hogy átjárható, de talán nem is létezik.

Március 24-én 19:00 órakor a Katona József Színházban az ArtPop sorozatindító és könyvbemutató rendezvényén az irodalmi izgalomért Csion bölcsei, azaz Csider István Zoltán és Pion István újságírók felelnek majd, akik a hazai slam poetry mozgalom neves képviselőiként maguk is sokat tesznek irodalom és az értő közönség találkozásáért. A slam sem marad tehát ki a bemutatóból, amelynek középpontjában a svéd Stefan Spjut Stallo című thrillere, illetve a brit Jessie Burton történelmi regénye, A babaház úrnője áll majd.

A műfajok sokféleségére és átjárhatóságára építő világirodalmi sorozat bemutatkozása pedig mentes lesz a kliséktől – akik jövő hét kedden a Katonába látogatnak, talán csak egy „szokásos” könyvbemutatóra indulnak, Dunajcsik Mátyás és Karafiáth Orsolya neve azonban garantálja, hogy az este folyamán nem lesz hiány meglepő fordulatokban.

A jelenleg Izlandon élő költő, író, műfordító Dunajcsik Mátyás egy videóbejátszás erejéig csatlakozik az esthez, az általa elmesélt északi történetből pedig az is kiderül, hogy a Stefan Spjut regényében megismert titokzatos lények nem csupán Svédországban, hanem a skandináv világ távolabbi tájain is felbukkanhatnak. A Stallo főhőse, a kriptozoológiai honlapot működtető Susso ugyanis trollok után kutat, csakhamar pedig a mitikus teremtmények nyomába is kell erednie. Merthogy a trollok valóban léteznek, és elviszik a gyermekeinket…

Jessie Burton A babaház úrnője című műve a kritikusok elismerésének kivívása mellett a sikerlistákat is meghódította tavaly. A női sors és a szabadságvágy örök témáját körüljáró, a 17. századi Amszterdam mindennapjait egy korántsem átlagos holland háztartás és egy azt leképező babaház történetén keresztül bemutató regényt a Katonában Karafiáth Orsolya kelti életre, aki vélhetőleg nem fogja elszalasztani a cím nyújtotta asszociációs lehetőségeket sem…

Aki szereti az izgalmas könyveket, aki szeret másnap elbeszélgetni az olvasottakról, és aki nem riad vissza egy rendhagyó könyvbemutatótól, ne hagyja ki ArtPop sorozatindító rendezvényét március 24-én este 19:00-től a Katonában.

Az eseményről bővebb információt a facebookon találsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top