+ Film

Én már a világvégére gyúrok

küzdők

Négy díjat is besöpört A küzdők a tavalyi Cannes-i fesztiválon, most pedig a magyar mozikba is megérkezett Thomas Cailley filmje. Nem is csodálkozunk a díjesőn: A küzdők az utóbbi idők legszórakoztatóbb francia filmje.

Négy díjat is besöpört A küzdők a tavalyi Cannes-i fesztiválon, most pedig a magyar mozikba is megérkezett Thomas Cailley filmje. Nem is csodálkozunk a díjesőn: A küzdők az utóbbi idők legszórakoztatóbb francia filmje.

Rengeteg stréber lányt ismertem, de olyan lánnyal még nem találkoztam, aki azért volt stréber, hogy a hadsereg elitalakulatához tartozhasson. De most már elmondhatom, hogy filmen láttam ilyet: A küzdők női főszereplője, Madelaine ugyanis ezt a célt tűzte ki maga elé, és hozzá képest Az éhezők viadalának Katniss Everdeenje ragasztott papírmasé. Madelaine-t Adèle Haenel alakítja, aki Céline Sciamma filmjében is játszott már korábban.

Angyalbőrben minden kicsit más

A küzdőkben mellérendelnek egy hasonló korú fiút is: Arnaud nemrég veszítette el édesapját, ő maga pedig éppen a pályaválasztás küszöbén áll. Ő azonban úgy dönt, hogy bátyja mellett szeretne maradni a családi asztalos vállalkozásban és tojik mindenféle továbbtanulási lehetőségre. Rendhagyó módon ismeri meg Madelaine-t, azonban szó sincsen első látásra szerelemről: persze viszonylag nehéz is egy önvédelmi birkózás keretein belül szerelemre gyulladni.

Madelaine amúgy is fura lány: a nemes cél érdekében például cseréppel megtömött hátizsákban úszik a víz alatt, lazításképpen pedig nyers halból készült ínycsiklandó turmixot iszik. Tudatosan készül álmai elérésére; Arnaud meg éppen az ellentéte, ő örül neki, hogy minden kézre áll az életében. Azonban a fiút éppen az egyébként nagyon csinos lány furcsasága kezdi el érdekelni, és próbál hozzá minél közelebb jutni, egyre növekvő sikerrel.

Öregapó közbeszól

A film alapszituációja elegendő lenne egy klasszikus romantikus komédiához, azonban Thomas Cailley nem elégszik meg az egyszerű megoldásokkal: A küzdők szerelmi története szépen lassan egy túlélőtúrává válik. Egy nyugdíjas öregapónak érzem magam, amikor leírom ezt a mondatot, de komolyan gondolom: ha minden kapcsolat így kezdődne, kevesebb válás lenne a világon.

A küzdőket nézve felmerül a kérdés, hogy ugyan szép dolog, ha az embernek vannak álmai és ambíciói, de túlzásokba ne essünk. Madelaine fanatizmusa még azokat is elriasztja, akik jóindulattal közelednének hozzá. Amikor például először vacsorázik a fiú családjával, Arnaud anyja és bátyja nem győzik elég nagyra mereszteni a szemüket, amikor meghallják, hogy Madelaine azért akar katona lenni, hogy felkészítsék a közeljövőben esedékes világvégére.

Arnaud teljesen más típus, ugyan ő is elég határozott döntéseket hoz, egyáltalán nem annyira megingathatatlan, mint Madelaine. A Madelaine iránt érzett egyre komolyabb érzései például simán elegendő indok arra, hogy nyári tervét megváltoztassa, bátyját pedig a szarban hagyja, már ami a melót illeti. Arnaud nem csinál belőle titkot, hogy az életet élvezni akarja: ebből a szempontból pedig Madelaine-nak is van mit tanulnia tőle.

Szegény tinédzserek

A küzdők minden korosztály számára izgalmas lehet, tinédzserkortól felfelé. Az idősebbeknek pedig a tiniszerelem szótól sem kell megijedniük: A küzdők ugyan valóban fiatalok szerelméről szól, de egyáltalán nem tinédzser módra. Aztán meg ki tudja, mikor lesz szükség arra, hogy tisztában legyünk a túlélés alapszabályaival: bevezetésnek A küzdők pont ideális.

A küzdők (Les combattants). R.: Thomas Cailley.
Forgalmazza a Mozinet. Bemutató: 2015. március 19.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top