+ Interjú

Különleges alkalom: színházi produkcióba fektetheted a pénzed!

indiegogo

Természetesen nem akarom a nézőkre ráterhelni a színház működését, de hiszek abban, hogy ha ez a darab megszületik, és jó érzéssel tölti el mindazokat, akik adnak, akkor ez lehet egy erős, független lába a kultúracsinálóknak arra, hogy így is lehet előadásokat létrehozni.

Az Átrium számít Önre! – Indiegogo kampány

Merész, ugyanakkor kézenfekvő ötlet: a nézőkkel közös finanszírozásban létrehozni egy színházi előadást. Hiszen akinek módjában áll adakozni, miért ne támogatna éppenséggel egy színházi produkciót? Ebből indult ki az Átrium Film-Színház menedzsmentje, amikor útjára indította Indiegogo kampányát. A kezdeményezés célja, a Közelebb (Closer) című előadás létrehozása a közönség financiális bevonásával.

Az április 11-ig tartó kampány részleteibe az ötletgazda, a Margit körúti magánszínház művészeti igazgatója – Magács László avat be minket.

Először is nem árt körbejárni, hogy egészen pontosan mit is takar az Indiegogo kampány.
Ha jól értem, arra kéritek a színházszerető nézőket, járuljanak hozzá anyagilag a Közelebb (Closer) című darab létrejöttéhez?

Pontosan. Régóta hangoztatom, hogy csak az egyéni felelősségben hiszek. Szerencsére a meggyőződésem, egyre inkább találkozik sokak szemléletével. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy az ország polgárai egyre öntudatosabbak, nevezetesen azt gondolják: felelősséggel tartozunk bizonyos dolgokért. Nekem igazgatóként, persze az a legfontosabb, hogy a színházamért vállaljanak kötelezettséget mindazok, akik szeretnek minket, nézik az előadásainkat. S bár nagyon remélem, hogy soha nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ennek a területnek az állami támogatása megszűnjön, ugyanakkor azt is gondolom, hogy a kultúrafogyasztóknak néha még a jegy árán túl is érdemes befektetniük a preferált színházukba. Már jó ideje töprengek azon, hogy úgy hozzunk létre produkciókat, hogy a közönségünket kvázi befektetőként is bevonjuk az előadásokba. Meggyőződésem, hogy 10, 50, vagy 100 dollár megéri, hogy létrejöhessen egy új produkció. Röviden ez az Indiegogo kampányunk lényege.

Tőled jött tehát az ötlet, az pedig valószínűleg adta magát, hogy – a két éves együttműködésetek folytatásaként – egy olyan innovatív csapattal vágjatok bele ebbe a kísérletbe, mint a Radnai Márk vezette 011 Alkotócsoport?

Valóban már jó ideje duruzsolom Márknak, hogy próbálkozzunk meg ezzel a projekttel, és addig- addig súgtam a fülébe, hogy végül azt mondta: rendben, csináljuk! Így a hosszas tervezgetés eredményeként, most egy számomra nagyon kedves darabot (Patrick Marber: Closer (Közelebb) c. színművét), egy nekem hihetetlenül fontos csapattal – 011 – szeretnénk színpadra állítani az Átriumban. (Az előadás tervezett bemutatója 2015. május 11. – a szerk.) A Közelebb (Closer) egy remek színdarab, a – 011- Alkotócsoport feje Radnai Márk pedig garancia arra, hogy egy értékes előadás születhet. Ahogy a színészek – Anger Zsolt, Dobó Kata, Kovács Ádám és Osváth Judit – is szavatolják a produkció művészi minőségét. Tehát azt gondolom, hogy egy feltörekvő, dinamikusan működő, sikeres színházban, egy úgyszintén feltörekvő, dinamikus és sikeres csapat, egy csomó hétköznapi kérdésre is választ adó, de mégiscsak egy nagyon izgalmas, és kiválóan megírt kortárs művet mutat majd be májusban. Meglátásom szerint, ehhez joggal kérjük a minket szerető, körülöttünk lévő embereknek a támogatását.

Az sem elhanyagolható tény, hogy mindazok, akik adakoznak, lépésről lépésre nyomon követhetik a befektetésük útját, hiszen a pénzükből előadás születik.

Természetesen nem akarom a nézőkre ráterhelni a színház működését, de hiszek abban, hogy ha ez a darab megszületik, és jó érzéssel tölti el mindazokat, akik adnak, akkor ez lehet egy erős, független lába a kultúracsinálóknak arra, hogy így is lehet előadásokat létrehozni. Azt azonban gyorsan tegyük hozzá, hogy egy-egy produkciónak a minősége persze mindig kérdéses. De szerintem ez így van jól, mert ez jelenti azt, hogy az alkotók kísérleteznek, és mást akarnak, mintsem egy jól bevált forgatókönyv szerint előadásokat csinálni. Mindenesetre azt lehet tudni, hogy a – 011 – egy olyan kreatív csapat, amelyiknek a közös munkájából egy épeszű produkció születik majd.

Amúgy külföldi minta az alapötlet?

Hát persze! Ez külföldön létező gyakorlat, hogy ilyeneket csinálnak. Ha jól tudom, színházi produkció létrehozására még nem volt példa, de civil kulturális szervezetek támogatására viszont igen. Másrészről azt is gondolom, hogy egy előadás életre hívása – ilyen értelemben -, ugyanúgy egy termék, mint egy innovatív tudományos kísérlet, vagy egy környezetvédelmi projekt kivitelezése. Meggyőződésem, hogy akkor színes egy társadalom, hogyha annak minden tagja eldöntheti, hogy számára mi élvez prioritást, vagyis mi az az ügy, ami mellé úgy is hozzá akar és tud állni, hogy némi pénzzel is támogatja.

Ez a mostani kampány minden értelemben az első fecske, akár országosan, akár az Átrium életében, de feltételezem, nem bánnád, ha ez mintává válna.

Így van. Gyakorlatilag ez egy nagyon hosszú távú lehetőségnek az első lépése. Különben van ennél egy nagyobb ívű tervem is, ami szintén a környezetünket vonná be a színház működtetésébe, de legyen most ez a teszt, aztán a továbbiakat meglátjuk.

Nyilván csak úgy lehet belevágni valamibe, ha bízunk a sikerében. Négy és fél millió forint szükséges ahhoz, hogy megszülessen a Közelebb című előadás. Mindent mérlegelve, szerinted össze fog jönni?

Hiszek benne. Ez nem olyan rengeteg pénz. S az is nagyon fontos, hogy esetünkben ez egy egyszerű dolog. Nem kell különösebb adminisztrációs folyamatokon végigmenni, csak fel kell menni az Indiegogo oldalára, ahol ott van ugye a Closer, és néhány kattintás után már meg is történt az adakozás. Tehát kényelmes, praktikus és gyors. Nyilván te is láttad, hogy egy héttel a kampány elindítása után, már 320 dollár futott be a Closer támogatására. Szóval bízom benne, hogy a nézőkkel közösen tető alá tudjuk hozni ezt a produkciót!

Az Indiegogo kampányról és a tervezett előadásról, valamint a – 011 – Alkotócsoportról bővebb információ az Átrium Fim-Színház oldalán olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top