+ művészet & politika

Én is Charlie vagyok, mondta Asterix, és 150 ezer eurót adtak érte

asterix

A rajzot az Asterix képregények társalkotója, Albert Uderzo ajánlotta fel árverésre, aki alá is írta a különleges tételt. A lap az 1971-ben kiadott Aventures d’Astérix le Gaulois képregény 18. albumából való.

A bevétel a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak családjait segíti.

Százötvenezer euróért (45 millió forintért) kelt el egy 1971-ben készült Asterix képregény egy lapja a Christie’s aukciósház szombat párizsi árverésén, a bevétel a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen elkövetett terrortámadás áldozatainak családjait segíti.

A rajzot az Asterix képregények társalkotója, Albert Uderzo ajánlotta fel árverésre, aki alá is írta a különleges tételt. A lap az 1971-ben kiadott Aventures d’Astérix le Gaulois képregény 18. albumából való, a szakemberek úgy becsülték, hogy mintegy 150-200 ezer euróért fog gazdára találni. A Christie’s lemondott árverési jutalékáról, hogy maga is hozzájáruljon az áldozatok családtagjainak megsegítéséhez.

Két nappal a francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen január 7-én elkövetett támadás után a már nyugdíjba vonult Albert Uderzo ismét elővette ceruzáját, hogy rajzaival emléket állítson az áldozatoknak, akik Franciaország legnevesebb karikatúristái voltak.

„Én is Charlie vagyok” – mondta Asterix az egyik képregényrajzon, a terrortámadás ellen és a sajtószabadság védelmében tiltakozó emberek által széles körben hangoztatott „Charlie vagyok” kijelentést visszhangozva. Egy másik rajza Asterixet és Obelixet ábrázolta, amint egymás mellett állnak és fejet hajtanak az áldozatokra emlékezve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top