+ Irodalom

Nem vallotta magát Putyin hívének

Pussy Riot

Az orosz író ellenezte a liberalizmust és támogatta a Putyin-ellenes emberek megbüntetését. Az íróval Alekszandr Afanaszjev készített interjút.

Valentyin Raszputyin, az orosz falusi próza klasszikusa szombaton hunyt el 78 évesen. Munkásságáról röviden megemlékeztünk.

 Nehezen képzelek el olyan valódi igazságot, amely erkölcstelen lenne.

– mondta Raszputyin egy interjújában.

A lelkiismeretről pedig így gondolkodott:

Úgy hiszem, nem szükséges megmagyaráznom, mi a jó és mi a rossz. Ezzel mindenki tisztában van. Nem az író dolga, hogy útjelző tábla legyen egy keresztútnál. A lelkiismeret mai felfogásunkban gyakorta igen távol áll a tényleges jelentésétől. Nagyon sokszor használjuk ezt a szót. Még gyakrabban nem a rendeltetésének megfelelően. A lelkiismeretet néha kötelességnek vélik. Pedig mi a kötelesség? Felelősség mások előtt. A lelkiismeret viszont egyfajta szégyen, felelősség önmagunk előtt.

Raszputyin, aki 2012-ben kiállt amellett, hogy megbüntessék a Pussy Riot punk együttes tagjait, mert kritizálták Putyint, a fiatalságról és az új nemzedékről pedig ezt nyilatkozta korábban:

Az új nemzedékek gyakran túl szimplának, ennek megfelelően komolytalannak, elévültnek tartják a régi utakat. Szeretnék megmutatni saját, sokkal egyenesebb és célratörőbb útjaikat, viszont hiányzik belőlük a türelem, hogy ellenőrizzék ezeket az utakat… A kötelesség, a becsület, a lelkiismeret, az életben elfoglalt pozíció nagyon sokszor helytelen értelmezést kap, s nemegyszer közrejátszik ebben a körülmények alakulása is.

Az interjú folytatását a Volt egy Szovjet Irodalom oldalán olvashatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top