+ Irodalom

Nem vallotta magát Putyin hívének

Pussy Riot

Az orosz író ellenezte a liberalizmust és támogatta a Putyin-ellenes emberek megbüntetését. Az íróval Alekszandr Afanaszjev készített interjút.

Keresés a weben

Valentyin Raszputyin, az orosz falusi próza klasszikusa szombaton hunyt el 78 évesen. Munkásságáról röviden megemlékeztünk.

 Nehezen képzelek el olyan valódi igazságot, amely erkölcstelen lenne.

– mondta Raszputyin egy interjújában.

A lelkiismeretről pedig így gondolkodott:

Úgy hiszem, nem szükséges megmagyaráznom, mi a jó és mi a rossz. Ezzel mindenki tisztában van. Nem az író dolga, hogy útjelző tábla legyen egy keresztútnál. A lelkiismeret mai felfogásunkban gyakorta igen távol áll a tényleges jelentésétől. Nagyon sokszor használjuk ezt a szót. Még gyakrabban nem a rendeltetésének megfelelően. A lelkiismeretet néha kötelességnek vélik. Pedig mi a kötelesség? Felelősség mások előtt. A lelkiismeret viszont egyfajta szégyen, felelősség önmagunk előtt.

Raszputyin, aki 2012-ben kiállt amellett, hogy megbüntessék a Pussy Riot punk együttes tagjait, mert kritizálták Putyint, a fiatalságról és az új nemzedékről pedig ezt nyilatkozta korábban:

Az új nemzedékek gyakran túl szimplának, ennek megfelelően komolytalannak, elévültnek tartják a régi utakat. Szeretnék megmutatni saját, sokkal egyenesebb és célratörőbb útjaikat, viszont hiányzik belőlük a türelem, hogy ellenőrizzék ezeket az utakat… A kötelesség, a becsület, a lelkiismeret, az életben elfoglalt pozíció nagyon sokszor helytelen értelmezést kap, s nemegyszer közrejátszik ebben a körülmények alakulása is.

Az interjú folytatását a Volt egy Szovjet Irodalom oldalán olvashatják.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top