+ Média

Ma Törökország is minket ünnepel

Orbán Viktor

Magyar napot tart ma a török közszolgálati televízió, mert a törökök azt gondolják, hogy a magyarok és a törökök közt egyfajta lelki közösség van. A műsorprogramban Orbán Viktor is felbukkan.

A törökök azt gondolják, hogy a magyarok és a törökök között egyfajta lelki közösség van, erre alapozva kötötték meg a megállapodást, és fontos, az hogy a magyarok ne csak a régi Törökországot ismerjék meg, ahogy a tanulmányaikból annak idején megismerték, hanem a mai Törökországot is.

– mondta Szabó László Zsolt, az MTVA igazgatója a török TRT közmédiával kötött megállapodás aláírásakor. A magyar napot egyébként a magyar közmédia tavaly októberi török napja mintájára szervezték.

Pinar Senel, a műsorfolyam felelős szerkesztője elmondta: céljuk, hogy ne csak turisztikai célpontként mutassák be az országot, hanem annál sokkal részletesebben.

A magyar nap alkalmából a TRT Türk csatornán helyi idő szerint 14 és 17 óra között háromórás élő adásban mutatják be Magyarországot, a műsorhoz később a TRT Haber csatorna is csatlakozik. Este Bogányi Gergey zongoraművész koncertjét vetítik le a TRT HD csatornán.

A délutáni adásban a török nézők egyebek mellett információkat tudhattak meg a két ország közötti történelmi és modern kori kapcsolatokról, azokról, akik e kapcsolatok fejlődéséhez hozzájárultak, a magyar és a török nép közötti hasonlóságokról és különbségekről, továbbá beszámolót láthattak a tavalyi török napról a magyar közmédiában. A műsorban arról is szó esett, hogy a magyarok miként vélekednek az oszmán időkről. Bemutatták a magyarországi török és a törökországi magyar kulturális intézményeket, valamint téma lesz a modern Magyarország, az oktatás, a tudomány és a kultúra jelenlegi helyzete. Kitértek a gazdasági együttműködésre és a két ország médiája közötti kapcsolatokra.

A műsorban levetítették Ahmet Davutoglu török miniszterelnök üzenetét, amelyben a kétoldalú kapcsolatokat méltatta, és a török-magyar barátság jelentőségét hangsúlyozta. Később bemutatták Orbán Viktor üzenetét is, amelyben a kormányfő felidézte, hogy annak idején, az elbukott szabadságharcokat követően a törökök befogadták II. Rákóczi Ferencet és Kossuth Lajost. A miniszterelnök köszönetet mondott a törököknek, amiért máig ápolják a magyar szabadságharcosok emlékét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top