+ Ökológia

Most jött el a barlangok ideje

Némely barlangban például neandervölgyi ősember maradványait találták, mint a lillafüredi Suba-lyuk, máshol, mondjuk az Aggteleki barlanggal határos Baradla-barlangban hat-hétezer éves kézzel készített edényeket találtak.

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Március tehát a barlangok hónapja.

Barlangmese, kőzetcseppentés, kőzetkarcolás, éjszakai kalandtúra, geobotanikai túra, valamint a kicsiknek manótúra várja a látogatókat márciusban, a barlangok hónapjában. Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is készült, a Duna–Dráva Nemzeti Parkban „Föld alatti világ a főváros alatt” címmel interaktív geológiai bemutató és tanösvény-bejárás színesíti a kínálatot, a Bükki Nemzeti Parkban ősrégészeti túrákkal készülnek.


A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében Föld alatti világ a főváros alatt címmel interaktív geológiai bemutató és tanösvény-bejárás színesíti a kínálatot, itt az érdeklődők a barlangi mentős csapattal is megismerkedhetnek.


A Bükki Nemzeti Parkban ősrégészeti túrákkal várják az érdeklődőket, a Duna–Dráva Nemzeti Parkban pedig az Abaligeti-barlangot mutatják be, majd a program résztvevői a Denevérmúzeum tárlatát és a Denevér-tanösvényt is megismerhetik.

Idén egyébként rekordot döntött a látogatók száma a magyar nemzeti parkokban, tavaly 1,4 millió látogatót regisztráltak ezeken a természetvédelmi területeken. A látogatószám növekedéséhez a változatos programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. A múlt évben nyílt meg például a szőcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, számos helyszínen pedig megújult kiállítások, programok várták az érdeklődőket

Bőséggel lehet válogatni a programok között, ha valaki kedvet kapna barlangászni.

Némely barlangban például neandervölgyi ősember maradványait találták, mint a lillafüredi Suba-lyuk, máshol, mondjuk az aggteleki  Baradla-barlangban hat-hétezer éves kézzel készített edényeket találtak. A Szemlő-hegyi Barlang egyenesen a főváros alá visz. Nem egyszerű természetjárásról van szó, bárhova mennénk, az emberiség és a Föld múltja és jelene jön velünk szembe a barlangok folyosóin.

barlangok

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Magyar Erik szerint:

    Érdemes lenne elmélyíteni a barlangok területén a tudását a cikk írójának, mielőtt cikket ír.
    Az Aggteleki barlang, ahogy a köznyelv ismeri, maga a Baradla-barlang.
    További sok sikert!

  2. Köszönöm az észrevételt, javítottam.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top