+ Fotó

Valóban valónál voltam a Vigadóban

Gránitz Miklós

Eddigi ötvenhárom éves pályájára tekint vissza Gránitz Miklós fotóművész Valóban valónál voltam… című, csütörtöktől látható kiállítása a Pesti Vigadóban.

Eddigi ötvenhárom éves pályájára tekint vissza Gránitz Miklós fotóművész Valóban valónál voltam… című, csütörtöktől látható kiállítása a Pesti Vigadóban.

Gránitz Miklós elmondta: a Vigadó Galériába Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének felkérésre válogatta össze a több mint 120 felvételt tartalmazó anyagot, amely négy nagyobb egységre tagolódik. Önálló fejezetként kreatív fotók idézik fel a művész szakmai múltját, és bőséges képanyag mutatja be a történelmi Magyarország templomait is.

Gránitz Miklós a magyar mellett romániai, szerbiai, horvátországi, ausztriai, szlovákiai és ukrajnai területeken fotózta végig a román kortól a barokkig terjedő időszak templomait; ezekből a fotográfiákból két kiadást megélt album is készült.

A képanyag látható volt már Strasbourgban, Przemyslben, Tallinnban, Zágrábban, Újvidéken, Bécsben, Párizsban, Tokióban és több magyar városban, nagyobb budapesti kiállítóhelyen azonban mindeddig még nem.

– tette hozzá a fotóművész.

Külön fejezetet képez a kiállításban a Fasori református templom életébe bepillantást nyújtó fotósorozat, amely az imaház építésének századik évfordulóján készült, de nem elsősorban az épületről, hanem a közösségről, a hitéletről. A tárlat negyedik egysége a kolozsvári Házsongárdi temetőt mutatja be, amely az első olyan temetők közé tartozik Európában, ahová vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül bárki temetkezhetett.

– mondta a fotóművész, aki ezért a munkájáért 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Gránitz Miklós kiállítása április 12-ig látható a Vigadó Galériában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top