+ Ajánló

Láttál már többszereplős monodrámát?

senki fája

Vagyunk mi, főszereplők a rivaldafényben, a többiek körülöttünk díszletek és kellékek, hogy legyen mihez viszonyítani, hogy legyenek viszonyaink. (László Anikó a Senki fája előadásáról)

A Senki fája színpadán az Igazi Nő próbálja elhinni, hogy meditáció és jóga segítségével lefogyaszthatja a testét, vagy, hogy kiléphet belőle és szabad lehet, vagy, hogy bármi történhet, csak ne ez és ne így és ne vele. A többszereplős monodrámában egy negyvenes nő enged betekintést magánéletének zegzugaiba.

senki fájaTúl mindenen, amin negyven év alatt a nők többsége átesik. Szerelmek, rajongás, ragyogás. Házasság, ami megcsalással végződik. Naná. Kamaszodó gyerek távolodóban, csak utalás szinten. Kapcsolat-kísérletek. Szédült lobogás és sötét verem. Bor és vasaló, bonbon és vitorla. Csalódás, kudarc, öröm és boldogság, el- és megbocsátás… És így tovább, míg világ a világ, míg él nő és férfi a földtekén. Amit látunk, megtörténhet – vagy már meg is történt – velem vagy bárkivel. Még csak nőnek sem kell lenni hozzá. Hiába látjuk, tudjuk, hogy mindez közhelyes, sőt, banális, mégis mikor benne vagyunk, meggyőződésünk, hogy ilyen boldog vagy ilyen boldogtalan nem volt még senki e földtekén.

Bak Zsuzsanna Senki fája című kisregényét Menszátor Héresz Attila rendezte színpadra. Az Igazi Nő története sűrű egy órába tömörítve, Halmos Fatime színész és énekes és nő őszinte előadásában elevenedik meg. A darab műfaja: többszereplős monodráma. Akár az élet. Vagyunk mi, főszereplők a rivaldafényben, a többiek körülöttünk díszletek és kellékek, hogy legyen mihez viszonyítani, hogy legyenek viszonyaink. Hogy legyünk valakiért vagy valaki ellen, ami meghatároz, tartalmat és értelmed ad. Az előadás azzal erősít rá erre az önközpontú világlátásra, hogy a főszereplőn kívül mindenki más videó bejátszásokban jelenik meg. Pogány Judit és Rajhona Ádám (anya-apa), Kuna Károly (férj), Mario Cossu, Kovács-Cohner Róbert és Bakonyi Alexa (kapcsolat-kísérletek), akik a keretet adják, amiben Halmos Fatime ide-oda cikázik, káromkodik vagy énekel, téblábol elveszetten vagy áll szilárdan, felvetett fejjel, a közönség tekintetét fürkészve. Kitölti a teret, a történetet, beszippantja a nézőt.

senki fája

fotó: Szentiványi Gábor

Külön érdekessége az egyébként könnyen utaztatható darabnak, hogy azt a szerző és a főszereplő menedzseli, folyamatosan keresik a játszóhelyeket, ahol találkozhatnak a közönséggel, ahol a nézők átélhetik ezeket az ismerős, mégis különleges és erős pillanatokat, érzelmeket. A Senki fája legközelebbi előadásai szervezés alatt állnak, a tájékozódás reményében érdemes időnként felkeresni a honlapot vagy a facebook oldalt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top