+ Fotó

Politika és művészet kapcsolódik össze a hamarosan nyíló kiállításon

kiállítás

A politika és művészet kapcsolódik össze a csütörtökön este a bécsi Múzeumi negyedben megnyíló kiállítás anyagában, amelynek munkáit az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tevékenysége inspirálta.

A quartier21 kiállító terem united nations extended – The Vienna Dialog című tárlatán húsz művész alkotásait láthatja a közönség. A dokumentarista jellegű installációk, fotók, videomontázsok és hangfelvételek azt mutatják be, hogy miképpen kapcsolódik egymáshoz, valamint a történelmi eseményekhez a nemzetközi szervezet munkája és az egyén személyes sorsa. A kiállítás egyik attrakciója a norvég Per Krohg festménye. Az eljövendő béke ígéretét szimbolizáló alkotás eredetileg az ENSZ New York-i központjában található.

A kiállításon a kép kivetített mása interaktív módon, kattintásra egy-egy videó előhívásával szemlélteti az egyes országok ENSZ-ben végzett feladatait, a nemzetközi szervezet hitvallását, a falfestmény üzenetét és történetét. Hanganyagokon keresztül az ENSZ-dolgozók sorsát és az intézményben végzett munkájukat ábrázolja két művész Janina Janke és Maurice de Martin. A két német alkotó a New Yorkban, Nairobiban és Bécsben található ENSZ-központokban végzett két éves kutatómunkát, ezek eredményeit prezentálják a most nyíló tárlaton. A kiállítás három installációval is megemlékezik a boszniai háborúról és a húsz éve történt srebrenicai mészárlásról, köztük látható az Egyesült Államokban élő, szerb származású Marina Abramovic performanszművész öt videóból álló ciklusa is.

Az izraeli-palesztin konfliktus Khaled Jarrar munkája révén jelenik meg. A palesztin származású művész betonból készült focilabdája az összetartozást és játékosságot szimbolizálja. A kiállított videón a művész egy betonfalból vés ki darabokat, és bemutatja, hogy ami elválaszt, az játék formájában össze is köthet embereket. A quartier21 épülete előtt elhelyezett fotófallal a Zentrum für Politische Schönheit (A politika szépségének központja) elnevezésű német művészcsoport a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára emlékezik és egyúttal párhuzamot von a bolgár-török határon a menekültek ellen most épülő kerítéssel.

Abbas Akhavan kanadai művész kékmintás, páncél alakú táblát helyeztetett a Leopold múzeum tetejére, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy a kulturális javak megőrzésének a háborúban is elsődleges szempontnak kell lennie. Janina Janke és Maurice de Martin német művészekkel március 15-én, a Zentrum für Politische Schönheit német művészcsoporttal március 19-én rendeznek pódiumbeszélgetést a bécsi Múzeumi negyedben. Április 28-án pedig művészettörténész közreműködésével járják körül Per Krohg alkotásának történetét.

Az október 5-ig látható kiállítás az osztrák külügyminisztérium támogatásával valósult meg, a kísérőprogramok Norvégia bécsi nagykövetsége és a Fiatal Európai Föderalisták (JEF) közös szervezésével zajlanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top