+ művészet & politika

Így veri el a kormány a pénzünket

A 300 milliós beruházás csak azért furcsa, mert az idei Márai-program 400 címre kiírt keretösszege 200 millió forint, noha kezdetben 500 millió forintot kaptak, és éves növekedést ígértek. Mára azonban nemhogy növekedés nem történt, de az is csoda, hogy ez a kis összeg megmaradt.

300 millió forint értékben vásárolt a kormány még tavaly novemberben egy reprint könyvsorozatot, „Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben” című 21 darabból álló kötetét. A drága vásárlásra ezért volt szükség a Kello (Könyvtárellátó) szerint:

Magyarország kormányának döntése nyomán most a hazai olvasóközönség széles rétegei férhetnek hozzá egy eddig szinte elérhetetlen kulturális kincshez, amely az egyesült Európa előképét hordozva mutatja be a XIX. század második felét, és hűen tükrözi a Kárpát-medence korabeli magyar világát

A szövegből kiderül továbbá, hogy az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából 2100 példányban rendeltek a könyvsorozatból, amelyet minden könyvtár megkapott ajándékba a közreműködésükkel. Az esetről beszámolt a 444.hu is, akik cikkükben azt is megírták, hogy a ”szinte elérhetetlen kulturális kincs” bárki számára hozzáférhető a neten, kiadták CD-n és több könyvtár is eredeti példánnyal büszkélkedhet.

sorozat1

A 300 milliós adomány már csak azért is furcsa, mert az idei Márai-program 400 címre kiírt keretösszege 200 millió forint, noha kezdetben 500 millió forintot kaptak, és éves növekedést ígértek. Mára azonban nemhogy növekedés nem történt, de az is csoda, hogy ez a kis összeg megmaradt.

A vásárlás továbbá azért is indokolatlan, mert a jelenlegi állami pályázati lehetőségek finoman szólva is csekélyek, a kiadók helyzete pedig majdhogynem katasztrofális: hacsak a Márai-program keretösszegét vagy a címenként eladható hazai példányszámokat vesszük alapul a 2100 könyvtár és intézmény nagy többsége ennél hasznosabb kötetekre is költhetett volna.

Ráadásul a Méry Ratio könyvkiadó első körben csak ezer példányban jelentette meg a sorozatot, vagyis újra kellett nyomni, hogy meglegyen a 2100 példány.

A reprint könyvsorozat bemutatóját nem mellesleg már akkor is jelentős kormányzati figyelem kísérte. Az eseményre ellátogatott az akkori kulturális államtitkár (L. Simon László) és az akkori külügyi államtitkár (Németh Zsolt), valamint az osztrák nagykövet is.

Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet!

nyilatkozta Németh Zsolt a kötet kapcsán.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. buchbinder ármin szerint:

    Ami márványban és építőanyagban az Országház, az kultúrában a huszonegy kötet! – és ahogy országház sem kell minden városban, úgy erre a könyvsorozatra sincs szüksége minden könyvtárnak!!!!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top