+ Képzőművészet

Keresik az eltűnt grófnét

rudnay , batthyány

A Kieselbach Galéria oldalán olvastunk Rudnay Alexia elveszett portréjáról, amelyet Batthány Gyula festett. A festmény 1956 körül tűnhetett el Magyarországról, azóta is keresik.

A Kieselbach Galéria oldalán olvastunk Rudnay Alexia elveszett portréjáról, amelyet Batthány Gyula festett. A festmény 1956 körül tűnhetett el Magyarországról, azóta is keresik.

Ki volt Rudnay Alexia? A Kieselbach Galéria írja:

Tisza István egykori miniszterelnök unokája, Tisza Lajos Kálmán 1936. december 19-én, a Kálvin téri református templomban vezette oltár elé hosszú uszályos, ezüstlamé toalettbe öltözött menyasszonyát, akinek ruháját teljesen elborította a régi családi csipkékből összeállított fátyol. A budapesti esküvőt megelőzte egy másik egyházi szertartás, amelyet Edelsheim grófék felsőelefánti birtokának kegyúri templomában tartottak meg. A menyasszony, Rudnay Alexia, vagy ahogy mindenki szólította, Sya ugyanis ifjabb gróf Edelsheim Gyulai Lipót mostohalánya volt, aki így a tragikus sorsú kormányzó-helyettes, Horthy István későbbi, legendás szépségű felesége, Edelsheim Gyulai Ilona mostohatestvéreként nőtt fel. A két leány – testvéreikkel együtt – kifogástalan nevelésben részesült: a család felvidéki kastélyában és a budai Várban, a koronázótemplom és a királyi palota között álló kétemeletes családi házban magyar, angol, francia és német nevelőnők tanították őket, akik alkalomadtán a svájci síelésekre és a hosszú, Földközi tengeri utazásokra is elkísérték a családot.

Sya és férje egyetlen gyermekük, Denise születése után alig fél évvel, 1939 decemberében elváltak egymástól. Mindketten újra házasodtak, Rudnay Alexia Esterházy József grófban találta meg szeretett hitvesét. Sorsuk – arisztokrata társaik legtöbbjéhez hasonlóan – 1945 után tragikus fordulatot vett. A korábban körülrajongott grófné 1956-ban – a kommunista börtönökben eltöltött embert próbáló évek után – férjével együtt Svájcba emigrált. Feltehetően Batthyány Gyula róla festett, 1939-ben az Ernst Múzeum kiállításán debütált portréja is ekkor került el Magyarországról. A festő egyik legelegánsabb női arcképe azóta sem bukkant fel újra.

Pedig helye lenne a Kieselbach Galéria Képek egy eltűnt világból című Batthyány Gyula-kiállításán, amely március 16-tól látogatható.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mencző Jenőné szerint:

    gyönyörű ez a nő!!a festmény nem adja vissza azt a szépséget,amit képviselt,az esküvőjén!!nekem,a festmény,inkább egy karikatúrának tetszik!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top