+ Zene

Világhírű kiadónál a magyar banda

Special Providence

A világ egyik legfontosabb progresszív rock kiadója, a brit GEP szerződtette a magyar Special Providence zenekart, amelynek friss albuma, az Essence of Change 52 országban jelenik meg. A fúziós csapat pénteken a fővárosi Dürer Kertben tartja lemezbemutató koncertjét.

A világ egyik legfontosabb progresszív rock kiadója, a brit GEP szerződtette a magyar Special Providence zenekart, amelynek friss albuma, az Essence of Change 52 országban jelenik meg. A fúziós csapat pénteken a fővárosi Dürer Kertben tartja lemezbemutató koncertjét.

Az Essence of Change az instrumentális zenét játszó Special Providence negyedik stúdióalbuma, de az első, amelyet Kaltenecker Zsolt billentyűssel (1705, korábban Bin-Jip, Kaltenecker Trio, K.L.B. Trio) készítettek.

Amikor Cséry Zoltán billentyűs tavaly kivált a zenekarból, olyan zenésszel akartuk pótolni, aki a dalszerzésben, a hangszerelésben is aktív. Kaltenecker Zsolttal az első közös zenéléstől kezdve működik a kémia. A dzsessz hatása eddig is benne volt a Special Providence-ben, használjuk a műfaj ritmikai megoldásait, szabadságát, most ez a faktor Zsolttal, aki elsősorban a dzsessz felől érkezett, nyilvánvalóan előtérbe került.

– idézte fel Markó Ádám, a zenekar vezetője, dobosa az MTI-nek. A Special Providence-ben Markó és Kaltenecker mellett Kertész Márton gitározik, Fehérvári Attila pedig basszusgitáron játszik. A csapat dallamos és energikus fúziós zenéjével méltó követője a hazai progrock színtér veteránjainak, az Eastnek, a Solarisnak vagy az After Cryingnak. Az Essence of Change az eddigi legeklektikusabb és legprogresszívebb anyaga a Special Providence-nek. A számok hol zúzósak, hol lágyabbak, elmélyültebbek, ízlésesen keveredve és szerkesztve.

Markó Ádám az MTI-nek elmondta, hogy már az induláskor, 2004-ben eldöntötték, nem lesz énekesük, tisztán hangszeres zenét fognak játszani.

Úgy éreztük, hogy a különböző műfajokat és stílusokat, amilyen például a rock, a metál és a dzsessz, így tudjuk leginkább átívelni és egyben kialakítani egy saját, emblematikus hangzást. Szerintünk a zenénkből nem hiányzik a vokál, a muzsikánk önmagáért beszél, ráadásul nincsenek nyelvi korlátok sem. Az eddigi lemezek kedvező külföldi fogadtatása, a turnék Japántól Dél-Amerikáig igazolták akkori döntésünket, bekerültünk a progrock színtér vérkeringésébe, nemrég szerződést kötött velünk a Giant Eclectic Pea (GEP) kiadó.

– fejtette ki. A brit GEP napjaink egyik legfontosabb progrock kiadója, olyan előadók tartoznak hozzájuk, mint például a Spock’s Beard, John Wetton (ex-King Crimson) vagy a Threshold. A GEP 52 országban terjeszti a Special Providence új anyagát, természetesen azokon a területeken is – Észak- és Dél-Európában, Dél-Amerikában, Japánban -, ahol a progresszív rock és metál hagyományosan rendkívül népszerű.

A külföldi szaklapoktól máris rengeteg jó kritikát kapott az Essence of Change, a United Rock Nations című webzine és rádió például a hónap legjobb albumai közé sorolta. A lemezen a záró, nyolcadik számban, a Gas Giants-ben közreműködik David Maxim Micic belgrádi gitáros, aki jelenleg a híres bostoni Berklee College of Music hallgatója.

Tavaly nyáron Csehországban egy zenei kurzuson találkoztunk vele, ahol Fehérvári Gáborral tanítottunk. Ő a djenthez, a progresszív műfaj elvontabb és durvább szárnyához tartozik, a fiatalok egyik legjobbjaként tartják számon világszerte.

A Special Providence március végén európai turnéra indul, előbb Szlovákiában és Csehországban, majd Németországban és Hollandiában fog játszani. Július 19-én a Rajna menti Loreleyben a háromnapos Night of the Prog Festivalon olyan nagy nevek társaságában lép színpadra, mint a Camel vagy Fish.

Ez egy óriási amfiteátrum egy nagyszínpaddal, hatalmas hangulattal. Hihetetlen, hogy mi is játszhatunk ott.

– jegyezte meg Markó Ádám. Március 13-án pénteken a Special Providence a Dürer Kertben mutatja be lemezét, előtte a String Theory és a SoNaR melegít be.

Masszív műsorral készülünk, az egész új anyagot eljátsszuk, és a legfontosabb régi dalokat az elmúlt tíz évből.

A csapat ősszel egy hosszabb európai turnén vesz részt egy világhírű zenekarral, hogy melyikkel, az egyelőre titok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top