+ Képzőművészet

Spanyolországban még be nem mutatott Picasso-képek érkeztek Madridba

Picasso

Spanyolországban még soha be nem mutatott Picasso-képek is érkeztek a Bázeli Művészeti Múzeum gyűjteményéből Madridba, ahol a Prado múzeumban március 18-tól fél éven át megtekinthetők lesznek a malagai művész főbb korszakait bemutató alkotások.

Spanyolországban még soha be nem mutatott Picasso-képek is érkeztek a Bázeli Művészeti Múzeum gyűjteményéből Madridba, ahol a Prado múzeumban március 18-tól fél éven át megtekinthetők lesznek a malagai művész főbb korszakait bemutató alkotások.

A műveket több mint háromszor három méteres, óriási fehér panelekbe csomagolva szállították a múzeum központi galériájába. A munkások óvatosan, fehér kesztyűben bontották ki az 1906-ban készült, A két testvér című festményt rejtő dobozt, ezt az első képet a sajtó jelenlétében akasztották a helyére.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a Prado saját tulajdonú Tiziano, Rubens és Goya képei között megjelenő Picasso-tárlat. Spanyolország legnagyobb szépművészeti múzeumában 10 képet mutatnak be a bázeli gyűjteményből március 18. és szeptember 14. között. Mindegyik mű Picasso egy-egy művészi korszakából származik, így igaz, kicsiben, de a kiállítás átfogja a festő szinte egész életművét 1906-tól 1967-ig. Ezek a festmények egy-két kivétellel, szinte sosem láthatóak Svájcon kívül, a helyiek ragaszkodnak a művekhez. Picasso iránti rajongásukat jól mutatja egy anekdota is, amely A két testvér és az 1923-ban készült, itt szintén látható, Ülő Harlekin című alkotásokhoz kapcsolódik.

A két kép eredetileg Rudolf Staechelin gyűjtő tulajdonában volt, aki kölcsönadta őket a bázeli múzeumnak. 1967-ban azonban hirtelen sok pénzre volt szüksége, ezért el akarta adni mindkettőt. A svájciak népszavazást tartottak arról, hogy Bázel megvehesse a képeket, de a városnak ehhez nem volt elég pénze, így az akkori 8,5 millió svájci frankos vételárhoz (ma körülbelül 2 milliárd 600 ezer forint) hiányzó kétmilliót adományokból gyűjtötték össze. Amikor Picasso értesült a történtekről, további négy képet ajándékozott a múzeumnak. Ezek közül most Madridban is bemutatnak hármat: az 1906-ban készült Férfi, nő, gyerek és az 1967-ben festett Vénusz és Ámor, valamint A pár című képeket. Pablo Picasso egykor tiszteletbeli igazgatója volt a Museo del Pradónak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top