+ Ajánló

Sámánizmus napjainkban

sámánizmus

Sámánok Szibériában régen és ma címmel hatrészes ismeretterjesztő sorozat indul szerdán a budapesti Néprajzi Múzeumban Kerezsi Ágnes muzeológus előadásában.

Sámánok Szibériában régen és ma címmel hatrészes ismeretterjesztő sorozat indul szerdán a budapesti Néprajzi Múzeumban Kerezsi Ágnes muzeológus előadásában.

Az első előadás azt a kérdést járja körül, hogy mit nevezünk sámánizmusnak, mi tartozik a sámánizmus fogalomkörébe. Szó esik az animizmuson alapuló ősi hiedelemrendszerről, az extázistechnikáról, a sámánok csoportosításának változatairól, a sámánná válás folyamatáról és a sámánok személyiségjegyeiről.

Március 25-én a sámánmitológia jellemzőiről, a sámánok tárgyi világáról és a sámánviselet fajtáiról, valamint a dobról, dobverőről és a hallucinogén anyagok használatáról beszél az előadó, aki bemutatja az Európa-gyűjtemény ide tartozó tárgyait, a sámándobokat, a segítőszellem figurákat és a különleges hangszereket.

Április 1-jén a sámánok szerepéről és a sámánszertartás fázisairól, április 8-án az obi-ugor sámánokról, április 15-én az obi-ugor sámánizmus sajátosságairól hallhatnak az érdeklődők. Április 22-én Kerezsi Ágnes videofelvételeit tekintheti meg a közönség különböző típusú sámántevékenységekről, a kutató magyarázatával: ilyen egyebek mellett a szent láda emelgetése, vödörrel, dobbal való sámánkodás, áldozati szertartás, az áldozati rénszarvas feláldozása az istenek tiszteletére és a jóslás. Az előadásokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges ezen az email címen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top