+ Színház

Udvaros Dorottya a POSZT idei díszvendége

POSZT

A POSZT céljait a magyar kormány az idei évben is támogatni fogja” – mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a hétfői sajtótájékoztatón.

Tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be a 15., jubileumi Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába. Az idei fesztivál díszvendége Udvaros Dorottya lesz.

A június 4. és 13. között zajló találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a POSZT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon 2001 óta, a jubileum azt mutatja, hogy a találkozóra igény van.

„A POSZT céljait a magyar kormány az idei évben is támogatni fogja” – hangoztatta hozzátéve: a Nemzeti Kulturális Alapból és a miniszteri keretből a várossal közösen finanszírozzák a fesztivált. Mint mondta, bízik benne, hogy a támogatás összege a tavalyi évhez hasonlóan 60 millió forint lehet, a döntés április elejére várható.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról beszélt, hogy a város nagy örömmel készül a rendezvényre, és 70 millió forinttal járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez.

Az idei válogatók, Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadásokból állították össze a versenyprogramot. Balogh Tibor elmondta, hogy összesen 235 előadás megtekintése után hozták meg döntésüket. Semmilyen korlátozást nem szabtak a válogatáshoz, így két társulat, a Nemzeti Színház és az Örkény István Színház két-két előadással is jelen lesz. Perényi Balázs hozzátette, hogy a fiatal tehetségeket szerették volna előnyben részesíteni a válogatáskor, és ezt tükrözi is a lista.

Újdonságnak számít, hogy a válogatás nem konszenzussal született, a válogatók 8 előadást közös megegyezéssel, 3-3 produkciót pedig különvéleményük alapján választottak be a versenyprogramba.

Közös javaslatra került be a nagyszínházi versenyprodukciók közé az Örkény Színház Hamlet, a Miskolci Nemzeti Színház Erdély – Tündérkert és a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadása. Emellett Perényi Balázs javaslatára az Újvidéki Színház Bánk bán és a Örkény Színház E föld befogad, avagy számodra hely című előadása, Balogh Tibor javaslatára pedig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház A Mester és Margarita és a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című produkciója is látható lesz.

A kamara- vagy stúdiószínházi előadások között szerepel a válogatók közös javaslatára a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című produkciója, a független társulatok előadásai közül pedig a Szputnyik Hajózási Társaság Heilbronni Katica, a Stereo Akt és a Trafó Felülről az ibolyát, valamint a Jel Színház Wilhelm-dalok című produkciója. Perényi Balázs javaslatára került a versenyprogramba a Nemzeti Színház Brand című előadása, Balogh Tibor javaslatára pedig – szintén a Nemzeti Színháztól – A nagyúr című Bánffy Miklós-mű alapján készült, Isten ostora című produkció.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a jövő évi fesztiválra a Magyar Színházi Társaság részéről Sólyom András filmrendező, a Magyar Teátrumi Társaság részéről pedig Kiss B. Atilla operaénekes válogat a versenyprogramba.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: két éve gondolkoznak a POSZT megújításán, és a folyamat közepén vannak. A fesztivál jövőjéről szólva kiemelte: céljuk, hogy a szakma nagy ünnepe legyen a találkozó, és ne a versengésről szóljon elsősorban. Egy évad betetőzése lehet a POSZT – tette hozzá.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke a válogatásról szólva arról beszélt, hogy a POSZT-on derül majd ki, a két válogató közül kinek van igaza. Amíg két ember van, addig az ízlésük soha nem lesz azonos – jegyezte meg, hozzátéve, van átfedés és különbség, és ez is izgalmassá teszi a programot. Elmondta: fontos szempont, hogy az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem és az ott végzett művészek minél hangsúlyosabban jelenjenek meg az off-programban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top