+ Fotó

Pályázat határon túli és magyar fotográfusoknak

Hemző Károly

Harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhatnak a Hemző Károly-díjra, melyet tavaly alapított a Pécsi József- és Balázs Béla-díjas fotográfus özvegye, Lajos Mari.

Harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhatnak a Hemző Károly-díjra, melyet tavaly alapított a Pécsi József- és Balázs Béla-díjas fotográfus özvegye, Lajos Mari.A díjat június 11-én, a névadó születésnapján adják át a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el, az ő képeiből az idei díjátadót követően nyílik tárlat a Magyar Fotográfusok Házában – közölték az MTI-vel hétfőn a szervezők.

A Hemző Károly-díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. Az elismerés kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyarlakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről – áll a kiírásban.

A díjra az Hemző Károly Alapítvány Tanácsadó Testületének tagjai jelölhetnek három-három fotográfust május 31-ig. A pályázni szándékozók a testület tagjainak küldhetik el megszerkesztett fotóanyagukat és ahhoz legfeljebb 800 karakteres szöveges leírást. A jelölők Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, Sándor Tibor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője és Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója. A Tanácsadó Testület ideiglenes tagjai Cseke Csilla, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője, Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője, Molnár Zoltán fotográfus, tanár, Szalmás Péter, a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa, valamint Hajdú D. András, a tavalyi győztes, az abcug.hu munkatársa. A Hemző Károly-díjról a Tanácsadó Testület jelölései alapján a kuratórium tagjai döntenek.

A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója, tagjai pedig Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. Több, szinte egyenértékűen színvonalas pályamű esetén a zsűri finalistákat hirdet, és közülük választja ki a nyertest.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top