+ Fotó

Fukusima, ahogy még soha nem láttad

Fukusima

A kiállításon a japán szigetvilág főszigetének, Honsúnak az északkeleti részén fekvő, hat prefektúrát – Aomori, Ivate, Akita, Mijagi, Jamagata, Fukusima – felölelő régiót mutatják be.


Japán művészek fotói mutatják be a Tóhoku vidék természeti és szellemi örökségét egy pénteken nyíló kiállításon Győrben, a Magyar Ispitában – közölte a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs munkatársa.

Méhes Zsuzsanna elmondta, hogy a világ számos országát megjárt kiállításon a japán szigetvilág főszigetének, Honsúnak az északkeleti részén fekvő, hat prefektúrát – Aomori, Ivate, Akita, Mijagi, Jamagata, Fukusima – felölelő régiót mutatják be.

A hónap végéig látogatható tárlaton kilenc fotóművész és egy alkotócsoport művei szerepelnek.

A válogatásból az érdeklődők megismerhetik az 1950-es, 1960-as évek agrárfalvait, a vidék népszokásait és rituális fesztiváljait. A fotók között szerepelnek a személyes élettörténeteket a szülőfölddel párosító alkotások, valamint a Szendai kollekció egyes darabjai. Ezeken a képeken mintegy fél évszázadon keresztül mutatják be az ott élők mindennapjait, szokásait – részletezte Méhes Zsuzsanna.

Tóhoku tengerrel, hegyekkel, folyókkal valamint erdőkkel körülölelt gazdag természeti táj, bár éghajlata kissé fagyos. A Dzsómon-kor sajátos zsinórmintás agyagedényeiről ismert kultúrájának bölcsője.

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengés rázta meg a térséget. Az áldozatok számáról, valamint a fukusimai atomerőmű katasztrófájáról beszámoló híradások révén a vidék városainak neve ismert lett, de a táj, annak történelme, lakóinak sajátos életmódja rejtve maradt.

A Tóhoku lencsevégről című kiállítás a Japán Alapítvány jóvoltából valósul meg. A megnyitón köszöntőt mond az alapítvány budapesti irodájának vezetője, Iwanaga Emi, valamint a tárlatnak helyet adó múzeum vezetője, Grászli Bernadett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top