+ Tudomány

Apánkra ütünk, sőt meg is betegszünk tőle

Noha édesanyánk vonásaiból is jócskán öröklünk, a kutatók szerint mégis jobban hasonlítunk az apánkra, mivel az apai DNS-ből többet használunk fel – állítja egy amerikai kutatócsoport.

Genetikai szempontból mindannyian az apánkra hasonlítunk jobban – állítja egy amerikai kutatócsoport, akik szerint az eredmények egészen új irányt mutathatnak a betegségek genetikai hátterének feltérképezésében.

Noha édesanyánk vonásaiból is jócskán öröklünk, a kutatók szerint mégis jobban hasonlítunk az apánkra, mivel az apai DNS-ből többet használunk fel – írta a hazipatika.com. A tanulmányt a Nature Genetics című szaklapban publikálták a napokban, a kutatók pedig állítják, az eredmények egészen új irányt mutathatnak a betegségek genetikai hátterének feltérképezésében. Eddig az esetek többségében nem vették figyelembe, hogy az apától vagy az anyától ered-e egy génvariáns, pedig fontos következményei lehetnek, melyik szülőtől öröklődik egy-egy génmutáció.

Azt eddig is tudtuk, hogy 95 olyan gén van, melynél igen fontos, hogy az anyától vagy az apától örököltük-e őket. De ezek mellett még több ezer hasonló alapgén lehet, amelyek például befolyásolják, hogy hajlamosak leszünk-e például a cukorbetegségre, a szívbetegségekre, a szkizofréniaára, az elhízásra vagy többféle daganatos megbetegedésre.

– nyilatkozta Fernando Pardo-Manuel de Villena professzor, a University of North Carolina genetikusa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatások alapját egy egérpopuláción kísérletezték ki: a tudósok törekedtek arra, hogy minél változatosabb génállományú rágcsálókat válasszanak, ezért sok helyről származó egeret kereszteztek. A szakemberek szerint ugyanis rágcsálók génállománya jól leképezi az emberi génállományt is. A genetikai minták alapján az anyai és az apai génvariánsok arányát vizsgálták. Az eredmény azt mutatta, hogy bár ez az arány fele-fele, mégis inkább az apától származó gének mutációi jelennek meg hangsúlyosabban a genetikai kódunkban.

Ha van egy negatív hatású mutáció, akkor az gyakrabban eredményez betegséget, ha az apai génállományból származik, mint ha az anyaiból. A mutációknak, génvariánsoknak ezért különböző következményei lehetnek ha az anyától, illetve ha az apától örököljük ezeket

– mondta Pardo-Manuel de Villena professzor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top