+ Zene

Amerikában is felfedezték a magyar ütőhangszeres duót

Thunder

Az Egyesült Államokban is felfedezték Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos duóját, a tHUNdert. A már tíz éve működő dzsesszformációt nemrég szerződtette a New York-i Hudson Music kiadó, ősszel amerikai és nyugat-európai turné következik.

Az Egyesült Államokban is felfedezték Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos duóját, a tHUNdert. A már tíz éve működő dzsesszformációt nemrég szerződtette a New York-i Hudson Music kiadó, ősszel amerikai és nyugat-európai turné következik.

Nagyon különleges a tHUNder felállása, ami behatárolja, milyen rétegekhez jut el egyáltalán a zenénk. Kevés ütőhangszer-dob duó van a világban, és amelyik ismertté vált, abból még kevesebb, mi azonban tíz éve csináljuk, és úgy tűnik, a nemzetközi szakma is észrevett minket

– mondta Horváth Kornél.
A magyar zenei élet egyik elismert szereplője, a 60 éves Kossuth-díjas ütőhangszeres több mint kétszáz lemezen működött már közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén: a Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával komoly sikereket ért el 1993-ig. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al DiMeolával, Tommy Campbellel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

Januárban Los Angelesbe hívták meg a tHUNdert, az ütőhangszeres oktatással, valamint koncertekkel foglalkozó rangos website, a Drumchannel felkérésére utaztunk. A mi stílusunk eltér az Amerikában megszokottól, alapvetően ezt mutattuk be

– mesélte Horváth Kornél.
A tapasztalt zenész teljesen egyéni ütőhangszeres technikát használ: játéka során nemcsak tenyere belső felülete aktív, hanem a külső rész, a körmök is. A játék elsősorban a ki- és visszafordításoktól lesz speciális, a hangszer másképpen szólal meg.

Amerikában ez teljesen új megközelítésnek számít, eltér attól, amit mondjuk az afrikai, indiai vagy brazil ütőhangszeresektől megszoktak. Az én módszeremmel indiai ritmusokat is erőteljesebben lehet ujjal eljátszani.

Horváth Kornél elmondta, hogy a tHUNder dobosa, a Londonban élő és dolgozó – a Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanító – Dörnyei Gábor játéka több stílust forraszt össze, és magas szintre fejlesztette a négy végtag egymástól független játékát: lábdobokhoz és cinekhez egész pedálrendszert használ.

Nagyon meghatározó, milyen kulturális, zenei gyökerekből táplálkozunk, ettől válik egyénivé egy ütőhangszeres játéka is.

A zenész elmondta, hogy a tHUNder szinte minden kompozíciójában más ütőhangszert használ, a tárházába tartozik mások mellett a konga, a bongo, a gatodrum, a chekere, az udu és a hang is.

Los Angelesben ott voltunk a NAMM Show-n, a világ legnagyobb hangszerkiállításán különböző hangszercégek képviseletében. Nemrég szerződött velünk a világhírű Tycoon Percussion cég, ami lehetővé teszi, hogy kicseréljem a teljes hangszerparkomat és nagyon magas minőségű instrumentekkel játszhatok a jövőben.

A tHUNder 2011-ben jelentette meg Dom Famularo amerikai dobossal közösen készített oktató- és koncert DVD-jét a Hunnia Records gondozásában, ezt az anyagot forgalmazza most az Egyesült Államokban a Hudson Music digitális letöltésként. A Hudson most szerződtetett először magyar produkciót.

Dom Famularón keresztül talált ránk a New York-i kiadó, amelyhez számos világhírű zenész tartozik, például a dzsesszdobos legenda Peter Erskine, akinek a meghívására most januárban a Dél-kaliforniai Egyetemen is játszattunk, illetve mesterkurzust tarthattunk.

Horváth Kornél beszámolt arról, hogy ősszel európai (Németország, Franciaország, Anglia) és amerikai (Detroit, Chicago, Philadelphia, New York) turnén vesz részt a tHUNder; ezeknek a koncerteknek oktatói részük is lesz.

Szerveződik egy nagyobb budapesti fellépésünk is ősszel a jubileum jegyében, erre szeretnénk ütőhangszeres világsztárokat elhívni. A tHUNder új DVD-je várhatóan szintén ősszel fog megjelenni

– mondta végül Horváth Kornél az MTI-nek.
Az ütőhangszeres legközelebb szerdán Szolnokon Zorán koncertjén lép színpadra, március 8-án vasárnap szintén a produkció tagjaként a Művészetek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top