+ Fotó

Hibás fotók a Szatyorban

Hibajelentés

Finomabbnál finomabb ételek, kávék, sörök, otthonos hangulat. A Szatyor Bár étteremként és bárként is hibátlan. Azonban ha felmerészkedünk a kiállító terembe, ott már találunk hibákat. Egy egész kiállításnyit.

Finomabbnál finomabb ételek, kávék, sörök, otthonos hangulat. A Szatyor Bár étteremként és bárként is hibátlan. Azonban ha felmerészkedünk a kiállítóterembe, ott már találunk hibákat. Egy egész kiállításnyit.

Hibajelentés (2015. február 11- március 29.)

helyszín: Szatyor Bár és Galéria (XI. kerület, Bartók Béla út 36.) 

A kiállító művészek:

A. Fehér Vera
Edőcs Katalin
Koter Vilmos
Piros Boróka
Vachter János

A Szatyor Bár emeletén található galériába érve szembetaláljuk magunkat a kiállítás címével, amit stílszerűen fejjel lefelé helyeztek fel a falra. Ezzel is jelezvén, hogy itt most bizony hibákkal fogunk találkozni. Szerencsére a kiállított fotókat már nem döntötték meg 180 fokos szögben, így nem kézállásban kell végigszemléznünk a termet.

Honnan nézve hiba a hiba, honnantól véletlen, és mikortól számít a direkt komponálás elemének?

– teszi fel a kérdést a kiállítás, mely öt fotós „hibás” alkotását tárja elénk. Találunk itt digitális és analóg technikával készült fotókat is, a hibákat pedig még véletlenül sem javították ki. Miért is tették volna? Pontosan ettől lettek érdekesek, ez adja meg sajátos varázsukat.

Hibajelentés

Azt gondolnánk, hogy nincs sok értelme egy gyorsan mozgó autóból menet közben fotózni. Egyrészt mi magunk sem látjuk, pontosan mit fogunk lencsevégre kapni, másrészt technikailag sem biztos, hogy kielégítő lesz a végeredmény. Tulajdonképpen lutri az egész: vagy elkapunk egy érdekes momentumot, vagy nem. A kiállított képsorozatból pontosan ez a véletlenekre való hagyatkozás tükröződik.

Találunk a falakon olyan fotót is, amelynek közepén egy nagy fehérség éktelenkedik, mintha csak a technika ördöge szólt volna közbe, és fényt kapott volna a film. De pont ettől a fajta „hiányosságtól” lesz meglepő és egyben érdekes. Ha ez még nem lenne elég, egy szöget is átütöttek szegény kiállított alkotáson, de persze nem azért, mert ne tudták volna másképp a falhoz rögzíteni.

Hibajelentés

Hibaizmus

A hibákkal való játszadozás a kortárs fotózásban nem új, és nem is légből kapott ötlet. Míg egyesek biztosra mennek, a véletleneket lehetőség szerint próbálják kizárni, a hibaistáknak a véletlen a legjobb barátjuk, előszeretettel támaszkodnak rá, hogy a valóságot a saját szemszögükből mutathassák be.

Hibajelentés

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top