+ Történelem

Tömegsírt találtak egy belvárosi áruház alatt

belvárosi áruház

A temető korábbi kiürítésekor a holtak maradványait a párizsi katakombákba szállították át, de láthatóan a munkát nem végezték el teljesen.

Keresés a weben

Több mint kétszáz csontvázat találták tömegsírokban régészek egy belvárosi áruház alatt Párizsban. A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják a szakértők.

Január eleje óta végeznek ásatásokat a francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) munkatársai a francia főváros központjában található Réamur és Sébastopol út kereszteződésében található Monoprix áruház alatt. Ezen a telken működött egykor a 12. században alapított és a 17. század végén lerombolt Szentháromság Kórház és annak évekkel ezelőtt kiürített temetője.

Az áruház átalakítása során meg akartuk szüntetni az alagsori földbuckákat, ezért elővigyázatosságból ásatások kezdődtek. Azt gondoltuk, hogy néhány csontmaradványt találunk, miután valamikor egy temető volt itt, de tömegsírokra nem számítottunk

– mondta Pascal Roy, az áruház igazgatója.

A temető korábbi kiürítésekor a holtak maradványait a párizsi katakombákba szállították át, de láthatóan a munkát nem végezték el teljesen

– mondta Isabelle Abadie régész, aki a mostani ásatásokat irányítja. Hozzáfűzte:

Ez az első alkalom, hogy Párizsban egy volt kórházi temetőben végeznek ásatásokat.

A kutatások 100 négyzetméteres területen folynak, ahol eddig nyolc tömegsírt tártak fel a régészek. Közülük hétben 5-20 embert temettek el, a holttesteket 2-5 szinten helyezték egymásra. A nyolcadik tömegsírban szintén több szinten egymásra helyezve több mint 150 csontvázat találtak a szakemberek.

Kapcsolódó témák:

A homokos talajban az egymás mellé helyezett holttestek viszonylag jó állapotban maradtak meg. Az embereket keresztbe tett karral és összeszorított lábakkal temették el, ami arra utal, hogy lepedőbe csavarhatták őket.

Meglepő, hogy a holttesteket nem bedobták, hanem gondosan elrendezték egymás mellett

– mondta a régész. Azt is megállapítható, hogy a férfiakat, nőket és gyerekeket egyszerre temették el több szinten, és úgy rendezték el, hogy minél több hely maradjon. Ez pedig azért történhetett, mert hirtelen sokan haltak meg.

A régészek egyelőre még vizsgálják, hogy mikor keletkezhettek a tömegsírok, és hogy mi lehetett a tömeges halálozás oka. Elképzelhető, hogy pestisjárvány vagy éhínség végzett tömegesen a párizsiakkal. Párizsban a 14., a 15. és a 16. században is több pestisjárvány pusztított.

A régészeknek március 20-ig, az áruház átalakításai munkáinak kezdetéig kell befejezniük az ásatásokat. Az INRAP szerint a csontvázak DNS-vizsgálatát ezt követően a régészeti intézetben fogják elvégezni, a holttestek méltó eltemettetéséről pedig a francia állam gondoskodik.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top