+ Design

Jókai idézetek modern csomagolásban – Interjú Porpáczy Zoltán tervezőgrafikussal

Porpáczy Zoltán

Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Jókai Mór születésének 190. évfordulója kapcsán indította el Napi Jókai nevű blogját, ahol az író regénybéli mondatait modern hangulatú, mégis régi világot idéző plakáttervek formájában tálalja. Porpáczy Zoltánnal beszélgettünk Jókai Mórról, az irodalomról és a grafikus szakmáról.

Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Jókai Mór születésének 190. évfordulójára indította el Napi Jókai nevű blogját, ahol az író regénybéli mondatait modern hangulatú, mégis régi világot idéző plakáttervek formájában tálalja. Porpáczy Zoltánnal beszélgettünk Jókai Mórról, az irodalomról és a grafikus szakmáról.

Pontosan mióta foglalkozol rajzzal, grafikával?

Kisgyerekkorom óta. Ez már akkor egy meghatározó csapásirány volt. Óvodáskoromban jó visszajelzéseket kaptam, elkezdtem rajzszakkörre járni. Az iskola mellett is egyre többet foglalkoztam a rajzzal. Később felvételt nyertem a Kisképzőbe, majd a Nagyképző képgrafika szakára, de harmadévtől tervezőgrafikára váltottam. Jelenleg freelancer grafikusként dolgozom, és el sem tudnám képzelni, hogy mással foglalkozzak.

Milyen grafikákat készítesz leginkább?

Sok könyvborítót tervezek, rendszeresen illusztrálok, illetve kis és középvállalkozásoknak tervezek arculatot, plakátot, hirdetéseket.

Hogyan jött a Napi Jókai?

Régóta elterveztem, hogy készítek magamnak egy saját honlapot, mert már több mint már 10 éve vagyok a pályán, de van bennem egyfajta ellenérzés az online önreklámozással szemben. Kicsit olyannak látom, mint egy piacteret, ahol mindenki árulja a portékáját. Olyan vizuális blogot akartam indítani, ami kulturális témákkal foglalkozik, és bár megmutatja a munkáimat, de elsősorban nem engem helyez előtérbe. Édesanyám könyvtáros volt, Jókai Mór volt a kedvence, és persze én is sokat olvastam tőle. Akkoriban Magyarországon Jókai volt „az író”. Elképesztően gazdag az ő életműve, egy olyan széles skála, amiből könnyen tudok szemezgetni.

Napi Jókai

Forrás: Napi Jókai

Hogyan keletkezik egy jókais grafika? Elolvasol egy idézetet, ami aztán megihlet?

A Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából Jókai Mór összes műve ingyenesen, legálisan elérhető. Onnan szoktam tallózni. Teljesen találomra beleolvasok egy könyvébe, és ha találok olyat, ami felkelti a vizuális érdeklődésemet, ami asszociációt ébreszt bennem, akkor abból készítek egy vázlatot. Háromnaponta kerül fel egy új grafika a blogomra.

Napi Jókai

Forrás: Napi Jókai

Milyen reakciókat vársz az emberektől? Örülnél, ha más is követné a példádat?

Számítok rá, hogy terjedni fognak ezek a plakáttervek, de nem úgy, mint egy szenzáció, ami felrobbantja az internetet. Remélem, hogy szépen lassan beszivárog a köztudatba, akár a Jókai Mór emlékév kapcsán is. Számomra öröm lenne, ha több grafikus is készítene hasonló munkákat más írók kapcsán.

A mai generációhoz nem könnyű közelebb hozni az irodalmat.

A tudósok azt mondják, az egyik korban a kép kerül előtérbe, a másikban pedig a szöveg. Ha ezzel a figyelemfelhívó plakátnyelvvel egy kicsit vissza tudom csempészni a világunkba ezeket a mai szemmel nézve nehezebben érthető klasszikus szövegeket, akkor szerintem ez egy termékeny kölcsönhatás.

Megihlettek esetleg más írók is?

Igen, Shakespeare drámáit, szonettjeit is újragondoltam „plakátnyelven”. Ezekből két ízben volt kiállításom a Gyulai Shakespeare Fesztivál alkalmával. A következő tervem egy rövid animációs film, amiből rendszeres, folytatásos epizódokat is el tudnék képzelni. Hogy melyik írónk műveiről lesz benne szó, azt még nem szeretném elárulni.

Mit tanácsolnál egy olyan grafikusnak, aki most kezdi el ezt a pályát?

Szerintem rettentően fontos az elődök ismerete. De emellett mégis legyen önmaga, ne csak trendekben is irányzatokban gondolkodjon. Nagy dolgok csak önismereti folyamatokból születhetnek.

A blog lánchídas plakátja március 5-étől a Vízivárosi Galériában látható, a Typoszalon Építészeti témájú csoportos grafikai kiállításán. Megnyitó: március 4, szerda 18.00.

Porpáczy Zoltán többi grafikáját megtekinthetitek a Napi Jókai Facebook oldalon.

Napi Jókai

Forrás: Napi Jókai

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top