+ Képzőművészet

A halál és a lányka – Schiele múzsája a bécsi Leopold Múzeumban

Schiele

Wally, azaz Walburga Neuzil 1911 és 1915 között volt a festő modellje, barátja és kedvese. A tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a nő és Schiele kapcsolatát.

Egon Schiele múzsáját, Wallyt és a modell festővel töltött éveit mutatja be a bécsi Leopold Múzeum új kiállítása.

A csütörtök este megnyílt tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát, az általa inspirált alkotásokat és az osztrák festő hozzá kapcsolódó alkotói korszakát. A kiállításon ugyanakkor csupán egyetlen olyan fotó van, amelyen Schiele és Wally együtt szerepel.

Wally, azaz Walburga Neuzil négy éven keresztül, 1911 és 1915 között volt a festő modellje, barátja és kedvese. A szegény sorból származó lány 16 éves korától volt a művész mellett az egyik legizgalmasabb alkotói korszakában. Miután Schiele közelgő házassága miatt elváltak útjaik, Wally jelentkezett a Vöröskereszthez, és Dalmáciába utazott, ahol a fronton megsebesült katonákat ápolta, majd 1917. december 25-én skarlátban elhunyt. A nővérként töltött időszakát egyetlen fotó örökítette meg.

Schiele

A tárlaton olyan festmények láthatók, mint az elmúlás fájdalmát bemutató A halál és a lányka című híres alkotás, amelyet először állítanak ki a bécsi Leopold múzeumban. A kiállítás egyik különlegessége a Wally Neuzil arcképe című festmény, amely alátámasztja, hogy Wally nemcsak a szeretője, hanem igazi társa is volt a festőnek.

A kiállítás június elsejéig tekinthető meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top