+ Zene

Csemer Boglárka Boggie nyerte tegnap A Dalt

Csemer Boglárka Boggie a Wars For Nothing című számával nyerte meg tegnap A Dal című magyar válogatóversenyt, így ő képviseli Magyarországot a májusi bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon.

Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal képviseli Magyarországot a májusi bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között.

A Dal című magyar válogatóverseny szombati döntőjében, az M1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott showműsorban a nyolc finalista mezőnyét a zsűri szűkítette négyre, közülük a tévénézőktől a legtöbb szavazatot SMS-ben és a verseny mobilapplikációján keresztül Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing kapta. A dal szerzői: Csemer Boglárka, Sebestyén Áron és Bori Sára Heléne.

Szintén bejutott a legjobb négybe Szabó Ádám és a Give Me Your Love (a zsűritől a legmagasabb, 28 pontot kapta), Mujahid Zoltántól a Beside You című dal, valamint a Spoon együttestől a Keep Marching On.

A nézők 145 ezer szavazatot küldtek a négy legjobbra.

Nagyon boldog vagyok. A hathetes verseny során végig nagyon szépen, zökkenőmentesen lépkedtünk előre. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon rendben érzem magam, egyben vagyok, készen álltam a feladatra

– mondta Csemer Boggie, miután újra elénekelte a győztes dalt a verseny végén.

Kitért arra is: eleve úgy adta be a jelentkezést A Dalba, hogy ő akarja majd képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Azt is szeretném megnyerni

– jelentette ki.

A Wars For Nothing egyébként egy háborúellenes szám:

Amikor elkészült a dal, az ukrajnai helyzet is a fejemben volt. Sebestyén Áron globálisabban akart a háború ostobaságáról szólni a dalban, Bori Sára Heléne dalszövegírónak is tőlem valamelyest eltérő elképzelései voltak, végül ez lett belőle

– idézte fel a dal megszületésének történetét.

Ez a téma nagyon fontos üzenet lehet az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán is, és büszke vagyok arra, hogy Magyarország egy ilyen dallal képviselteti magát.

mondta el az énekesnő, aki kifejtette, valószínűleg változtatnak valamelyest a produkción a bécsi versenyig, például a bekötésen.

Minden attól is függ, milyenek a bécsi színpad körülményei, nyilván mások lesznek a ledfalak mögöttünk, így oda más vizuált kell vinni

– mondta.
 A Dal döntőjében Csemer Boggie hosszú, világoskék ruhát viselt, a színpadon a gitáros Lee Olivér, valamint négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte.

A szakma által a fiatal hazai dzsessz/pop énekes generáció egyik legtehetségesebbjének tartott, 28 éves Boggie első, 2013-ban megjelent (háromnyelvű: angol, francia, magyar) lemezével a 3. helyre került az amerikai Billboard magazin dzsesszalbum listáján.

Tavaly év végén jelentkezett második korongjával (All Is One Is All). Parfüm című dalának klipjét több mint 30 millió ember látta eddig világszerte. Néhány hónapja New Yorkban járt, ahol a Parfümről, annak társadalmi vonatkozásairól tartott sikeres előadást és koncertet a Hofstra Universityn diákok előtt. A versenyt követő fogadáson Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója elmondta: a tévénézők által leadott 145 ezer szavazat csaknem másfélszer annyi, mint a tavalyi A Dal döntőjében volt.

A zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Pierrot előadóművész, producer, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója és szóvivőként Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese kapott helyet.
A szombat esti műsor a nyolc döntős közös dalával kezdődött, később játszott a Leander Rising együttes is, amely az online akusztik szavazás nyerteseként adta elő Lőjetek fel című dalát. Szintén színpadra lépett Kállay-Saunders András, aki tavalyi versenydalát, a Runningot, valamint egy újabb számát, a Julietet énekelte el az MR Szimfonikusok kíséretében. A Running az 5. helyen végzett a 2014-es koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon. Az idén negyedszer megrendezett A Dal című magyar válogatóversenybe 351 dalt neveztek, közülük harminc jutott az elődöntőbe, majd 18 a középdöntőbe, onnan nyolc a döntőbe.

Idén 40 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen, Magyarország dala az első koppenhágai elődöntőben, május 19-én hangzik el.

A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Ausztriában, mert tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban.

A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top