+ Képzőművészet

Megkerült az ellopott Picasso-kép

picasso

Furcsa körülmények között bukkantak rá egy több mint tíz éve ellopott, 1911-ben festett Picasso alkotásra.

Az 1911-ben festett, kubista stílusú Fodrásznő (La Coiffeuse) című Picasso-képet a FedEx csomagszállító szolgálattal küldték Belgiumból Amerikába, 37 dolláros (10 ezer forint) értéket tüntetve fel a dobozon, mely a nyilatkozat szerint „kézműves játékot” tartalmazott, és a „Boldog karácsonyt!” felirat is szerepelt rajta franciául. Amikor az amerikai szövetségi vámhivatal kibontotta a küldeményt, a világhírű művész remekművét találták benne.

A vásznat a párizsi Georges Pompidou kulturális központ egyik raktárhelyiségéből lopták el.

Az olajfestményt utoljára 1998-ban Münchenben állították ki, majd visszaszállították Párizsba, a Pompidouban tárolták. 2001-ben egy kölcsönzési kérelem miatt kezdték keresni a kulturális központban, és mivel nem került elő, bejelentették, hogy a több mint 2,5 millió dollár (676 millió forint) értékű festményt ellopták.

Tavaly december 17-én egy Robert nevű, belgiumi címet feltüntető feladó a műalkotást Long Island egy klimatizált raktárába küldte. A csomag másnap érkezett meg Newark kikötőjébe, ott foglalták le.
Januárban francia múzeumi szakemberek érkeztek New Yorkba, hogy személyesen vizsgálják meg a festményt, és megállapították, valóban a Fodrásznő című alkotás került elő.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top