+ Képzőművészet

A japán kurtizánok csókja

csókja

Tíz képből álló képsorozatban mutatta be a BBC a művészettörténet legszebb csókjait. Köztük szerepel Zanele Muholi egyik képe is, aki egy leszbikus szerelmespár mindennapjait dokumentálta néhány héten keresztül. Csókja…

Színes bőrű leszbikusok, festményen pajzánkodó görög istenek és nyomatokon feszítő japán kurtizánok csókja is bekerült a BBC „A művészettörténet 10 legszebb csókja” című válogatásába, amelyet most mi is megmutatunk.

Ain Sahkri szerelmesek (Kr. e 10 000 évvel)

Az Ain Sahkri-i szobrot egy Betlehem melletti barlangban találták nemrég, jelenleg pedig a British Múzeumban őrzik.

csókja

Noha első ránézésére csak egy egyszerű kődarabnak tűnik, a leletet mégis a szerelem és szexualitás legrégebbi, ismert ábrázolásként tartja számon a művészettörténet. Bár a párnak se neme, se arca, az egészen nyilvánvaló, hogy ölelkeznek.

Athéni antik váza (Kr. E 480)

Egy idősebb, szakállas férfi csábítja csókra a fiatal fiút, akit állánál fogva húz magához: a jelenet egy, a Louvre gyűjteményét gyarapító ókori antik vázán szerepel.

csókja
A klasszikus görög műtárgyakon ugyanis gyakran látni azonos nemű csókolózó párokat.. Akkoriban ugyanis a társadalmilag is elfogadott párkapcsolat szerencsés esetben idősebb férfi és fiatal fiú között állt fenn, az ellenkező nemű szerelmesekre pedig ugyanolyan ferde szemmel néztek, mint ma sok helyen a homoszexuálisokra.

François Boucher: Héraklész és Omphalé (1735)

A reneszánsz festményekre kevésbé volt jellemző a csókolózó párok ábrázolása, mivel sokkal inkább vallási témájú képeket festettek. A meztelenséget csak a Krisztust vagy a mártírokat ábrázoló festményeken engedélyezték, így a 18. században kezdődő rokokó valósággal felszabadította a gátlásokat: fedetlen kebleket, pajzán jeleneteket, valamint kivillanó bokákat hozott a művészettörténetbe.

csókja

A Héraklész és Omphalé című festményt kora egyik legelismertebb művésze, a francia François Boucher jegyszi, aki a görög mitológia egyik népszerű történetét dolgozza fel: Héraklész, Zeusz egyik gyermeke a Lüdiai királynő, Omphalé fogságába esik kerek három évre, az édes rabság alatt pedig a királynő három fiúval is megajándékozza a görög hőst.

Antonio Canova: Ámor és Psyché (1787-1793)

A művészettörténet egyik legnépszerűbb csókjelenetét ábrázoló szobrát egy John Campbell nevű brit politikus és műgyűjtő rendelésére készítette Antonio Canova. Az Ámor és Psychét 1787-ben, egyetlen, óriási márványtömbből faragta ki a velencei szobrász. A remekű Lucius Apuleius Aranyszamár című művében olvasható mitológiai történetet beszéli el, amikor is Ámor csókkal éleszti fel kedvesét, Pszichét.

csókja

A neonklasszicista szobort 1824-ben – nem sokkal az addigi tulajdonos Joachim Murat francia parancsnok halálát követően – mai helyére, vagyis a Louvre-ba szállították. Az orosz herceg Yusopov viszont még 1796-ban készíttetett egy másolatot Canovával, amely a Szentpétervári Ermitázsból a New York-i Metropolitan Múzeumba került. A másolatot a mai napig ott őrzik.

Utamaro Kitagawa: Párna-sorozat (1788)

A párna költeménye című 12 darabból álló sorozat egyik legismertebb darabja a lenti nyomat, amelyet a japán grafikusművész Utamaro Kitagawa jegyez.

csókja

A japán gésákat, a házimunkát végző asszonyokat és az awabi halásznőket is megörökítő művész a szexualitás és szerelem egyik leghíresebb, Edo-kori krónikásává vált. Művészetéből Manet és Toulouse-Lautrec is ihletet merített.

Auguste Rodin: A csók

A szerelem ábrázolásának egyik ikonikus darabja Rodin csókja, amely Francesca da Rimini és Paolo Malatesta szerelmét jeleníti meg márványtömbbe zárva.

csókja

Bár Rodin a szobrot eredetileg a pokol kapuja című szoboregyüttesébe szánta, végül mégis meghagyta önálló darabnak, mondván a szerelmesek önmagukért beszélnek és így, különállva is egy teljes egységet alkotnak.

Jean-Léon Gérôme: Pügmalión és Galatea (1890)

Habár Jean-Léon Gérôme-t leginkább orientalista témájú festményeiről ismerjük, néhány művén többször is visszatér az Ovidius Átváltozások című művéből ismert Pügmalión alakja.

csókja

A George Bernard Shaw író által is feldolgozott történet szerint Pügmalión menthetetlenül beleszeret saját művébe, és éjt nappallá téve imádkozik a görög istenekhez, hogy keltsék életre múzsáját, Galateát. Az ima beteljesül, az addig élettelen márványtömb pedig pulzálni kezd. A legendás történet az évszázadok során az alkotás élvezetének allegóriájává vált.

Gustav Klimt: Csók (1908)

Évtizedek óta a bécsi Felső-Belveder gyűjteményében őrizik a modern kori művészettörténet egyik leghíresebb darabját, Klimt Csókját. Az osztrák művész aranykorszakban megfestett művét a szerelem oltárképeként is emlegetik a művészettörténészek.

csókja

Az alakokat borító, aprólékosan kidolgozott takaró szövetein átsejlik a nő aranyló méhe és a férfi fallosza is, a figurák térbeli elhelyezkedéséből fakadóan pedig olyan érzetünk támad, mintha csak egy, a szakadék szélén térdelő szerelmespár váltana utolsó, e világi csókot egymással.

René Magritte: Szerelmesek (1928)

A művészettörténészek önéletrajzi ihletésű műként tartják számon a leplekbe burkolózott szerelmesekről készült Magritte festményt. A legendák szerint Magritte egyik tinédzserkori traumáját dolgozza fel a képen, amikor is saját anyja egyik éjszaka rátámadt és fojtogatni kezdte hálóingjével.

csókja

Habár a művész a fenti értelmezést soha nem ismerte el, de nem is tagadta, művei valódi jelentéséről pedig soha semmit nem árult el a nyilvánosságnak.

Zanele Muholi: LiTer II 2012

A homoszexuálisokat érő atrocitások ellen készítette híres sorozatát napjaink egyik legismertebb fotósa, a dél-afrikai származású Zanele Muholi, aki egy leszbikus szerelmespár mindennapjait dokumentálta néhány héten keresztül.

csókja

A képsorozat olyan durva indulatokat váltott ki a homofóbokból, hogy 2012-ben a fotográfusnő Capetown-i otthonába is betörtek, képeit pedig megsemmisítették. Furcsa módon pont a csókolózó nőket ábrázoló fénykép maradt meg, ami talán mind közül a legkifejezőbben üzeni a támadóknak: mi akkor is itt vagyunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top