+ Riport

Hogyan válik az ötletből üzlet?

startup

Van egy jó ötleted, de nem tudod, hogyan valósítsd meg? Érdekel a startup világa és szívesen tanulnál a téma szakértőitől? Akkor neked való az !gen program. Közösség, kivitelezés, siker.

Bodó Péter kisgyermekes apukaként megtapasztalta a babakocsis közlekedés nehézségeit Budapest utcáin, ezért arra gondolt, hogy jó lenne, ha lenne olyan segítsége, amellyel átláthatná a várost akadálymentes szempontból.

Babakocsival alapból nehézkes a közlekedés, de ha még egy-egy bevásárlás után csomagok is vannak nálam, akkor az már komoly problémát jelent. A lépcsők kikerülése és akadálymentes útvonal megtalálása sokszor nagyobb és fárasztó kerülőkkel jár.

Bodó ezért kitalálta a route4u nevű mobilos alkalmazást, amely egy akadálymentesített útvonaltervező és térkép. Ötlete megvalósításához azonban szüksége volt üzleti tervre és szakemberekre ezért jelentkezett az Innovatív Generáció Egyesület (!gen) képzésére, amely ötletgazdákat és megvalósító innovátorokat köt össze országszerte.  Az !gen ötletmegvalósító képzése társadalmi fókusszal, de startup módszertannal foglalkozik konkrét projektekkel az ötlettől a megvalósulásig. A három hónapos képzésre jelentkezhetnek ötletgazdák illetve olyan résztvevők, akik csak kíváncsiak arra, hogy hogyan lesz egy ötletből fenntartható vállalkozás és szívesen dolgoznának megvalósítandó, konkrét projekteken.

A társadalmi innováció a kulcskifejezés nálunk, amibe egyaránt belefér egy startup vállalkozás és egy civil szervezet is, ami valamilyen konkrét társadalmi ügyért nonprofit alapon, de fenntarthatóan szeretne dolgozni

– mondja Rét Zsófia, az Egyesület elnöke.

Rét szerint ez a két terület egyáltalán nem áll távol egymástól, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok társadalmi projektnek jót tesz az, ha startup módszerrel közelítik meg az adott ötlet kidolgozását.

 

 Sokat segítenek az üzleti szférából érkezettek a civil ötletgazdáknak és fordítva. Egymást inspirálják és egymástól tanulnak.

– véli Rét.

 Használható, kivitelezhető

A három hónapig tartó képzés alatt a résztvevők megtanulják a startup módszertani alapokat, mely során felmérik a projekt célközönségét, az ötlet valódi értékét/megvalósíthatóságát, a konkurenciát és üzleti tervet készítenek arról, hogy mindezt miből lehet finanszírozni és a továbbiakban fenntartani. Röviden azt, hogy hogyan válik az ötlet üzletté.

Nálunk nagy kérdés volt az, hogy honnan lesz bevétele az akadálymentes térképnek, mert azt mindenképpen el akartam kerülni, hogy ezért az alkalmazásért a kerekesszékesektől kérjünk használati díjat.

– mondja a route4u ötletgazdája, aki a képzés során olyan üzleti tervet tudott kidolgozni, melyben ez a szempont végül érvényesülhetett a gyakorlatban. Az akadálymentes térképet ugyanis olyan éttermek,intézmények tartják el, melyek akadálymentességük miatt eleve szerepelnek az applikáción és ezért cserébe kiemelt helyen jelennek meg speciális ajánlataikkal a térképen. Az alkalmazáson egyébként nem csak akadálymentesített útvonalak és helyek szerepelnek, hanem olyan információk is, amelyek az útfelület rázkódására vonatkoznak.

Az !gen program egy nyilvános versennyel zárul, ahol a zsűri és a közönség előtt két percben elő kell adniuk a csapatoknak a vállalkozásuk lényegét.

Ez egy nagyon fontos része a képzésnek, ugyanis a résztvevőknek nem csak prezentálniuk kell az eddigi munkájukat, hanem valós embereket kell megmozgatniuk hiszen a közönséget nekik kell összeszedniük. Itt derül ki, hogy ki mennyire tudja megmozgatni a célközönségét.

– mondja Kepecs Iván, az Egyesület alelnöke.

Megéri ügyesnek lenni, mert a zsűri és a közönség által legjobban pontozott projekt 300 ezer forintos díjat nyerhet el, ami egyetlen kezdő vállalkozásnak sem jön rosszul. A márciusi képzésre itt lehet jelentkezni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top