+ Színház

Befejezi a művészeti igazgató

Ioan Holender

2013-ban már felmerült, hogy Ioan Holender nem vállalja a funkciót, miután a román kormány csökkentette az idei fesztivál költségvetését arra hivatkozva, hogy túlságosan költséges.

Ioan Holender nem vállalja tovább a bukaresti George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál művészeti igazgatói tisztségét, így az idei kiadás lesz az utolsó, amely az ő irányítása alatt zajlik.

Ezt maga Holender jelentette be, akit pénteken a Mediafax román hírügynökség idézett. A Bécsi Állami Operaház volt igazgatója nem közölt részleteket döntéséről.

Mihai Constantinescu, a fesztivált szervező Artexim igazgatója elmondta, hogy az elhatározás mögött nem húzódik semmilyen konfliktus, Holender már korábban közölte vele, hogy a 2015-ös fesztivál lesz az utolsó számára, és ez után nem kívánja ellátni a tisztséget. A következő fesztivált 2017-re tervezik. Constantinescu szerint Holender utódáról még nem született döntés, és nem is nevezett meg senkit, aki lehetséges jelöltként szóba jöhet.

2013-ban már felmerült, hogy Holender nem vállalja a funkciót, miután a román kormány csökkentette az idei fesztivál költségvetését arra hivatkozva, hogy túlságosan költséges. Akkor Victor Ponta miniszterelnök kérte meg, hogy maradjon, amit Hollender akkor be is jelentett. A költségvetés csökkentése miatt az idei fesztivál három hétig tart a korábbi négy helyett.

Holender 2003 óta tiszteletbeli elnöke a fesztiválnak, de a szervezéssel gyakorlatilag 2007 óta foglalkozik, amikor művészeti igazgatóvá nevezték ki.

Az idén augusztus 30. és szeptember 20. között zajló, 1958-ban alapított fesztiválon 2500 külföldi és 500 román művész lép fel. A fesztivál 22 napja alatt 58 koncert lesz.

Ebből az alkalomból Romániában először fognak játszani a közönségnek a Sir Simon Rattle vezette Berlini Filharmonikusok. Fellépnek a Zubin Mehta vezette Izraeli Filharmonikusok, a Drezdai Staatskapelle zenekar Christian Thielemann vezetésével. Koncertet ad egyebek mellett a San Francisco Symphony zenekar, a London Symphony Orchestra, a Szentpétervári Filharmónia Jurij Temirkanov vezényletével, a Bajor Állami Operaház zenekara, a Bécsi Filharmonikusok, a Monte Carlo-i Filharmonikusok, a Liverpooli Királyi Filharmonikusok, az amszterdami Concertgebouw zenekar, a berlini Konzerthausorchester, a Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie, a Párizsi Kamarazenekar, a Felvilágosodás Korának Zenekara, valamint a Salzburgi Mozarteum Zenekar.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top