+ Film

Letéti számlára kerül a filmalap 4 milliárdja

filmalap

A filmalap csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a letéti számlára kerülő összeg nem a filmalap forrásait gyarapítja, mivel azt a szervezet nem fordíthatja közvetlen filmszakmai támogatásokra.

Letéti számlára kerül az a 3,961 milliárd forint, amelyet a kormány szerdai határozata szerint a Magyar Nemzeti Filmalap számára csoportosítanak át.

Legutóbb arról írtunk a filmalap kapcsán, hogy csak ősszel adják át a Magyar filmdíjakat.

A filmalap csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a letéti számlára kerülő összeg nem a filmalap forrásait gyarapítja, mivel azt a szervezet nem fordíthatja közvetlen filmszakmai támogatásokra – filmgyártásra vagy fejlesztésre – és saját működésére sem használhatja fel.

A jelenlegi átcsoportosítás célja, hogy az elmúlt két évben a letéti számlára a piaci támogatóktól be nem folyt társasági adó terhére adott támogatásokat – azaz a letéti számla keretösszege és a tényleges befizetések közötti különbséget – kipótolja

– olvasható a közleményben.

Mint írták, ez az összeg a garanciája annak, hogy az elmúlt hónapokban és a jelenleg Magyarországon gyártott külföldi, például amerikai, francia, svéd, német és magyar produkciók hozzájutnak a 25 százalékos közvetett támogatáshoz. Ezek között van például a Ridley Scott által rendezett The Martian című amerikai produkció is.

A letéti számla a közvetett filmtámogatási rendszer technikai része, rendszerét a filmtörvény szabályozza. A közvetett filmtámogatási rendszer (filmes adókedvezmény) azt a célt szolgálja, hogy minél több filmprodukció Magyarországon valósuljon meg, ami munkahelyeket teremt és többlet adóbevételeket hoz a költségvetés számára.

A filmes adókedvezmény lényege, hogy a Magyarországon forgatott filmek a gyártási költségeik 25 százalékát visszakapják, az ennek forrását biztosító hazai vállalatok pedig társasági adókedvezményben részesülnek. A 25 százalékos visszatérítés, azaz a közvetett támogatás kifizetése a filmgyártók részére – a jogszabályokban előírt szigorú ellenőrzési eljárás után – a letéti számlán lévő összegből történik – olvasható az összegzésben.

A letéti számláról való kifizetésekkel kapcsolatban a filmalapnak semmilyen önálló döntési jogköre nincsen, csupán a jogszabályi keretek között működő technikai lebonyolító szervezet. Ennek megfelelően a letéti számára kerülő pénzt a filmalap sem saját működésére, sem más filmszakmai támogatási célra nem használhatja fel. A letéti számla működtetése átlátható, az aktuális egyenlege elérhető a filmalap honlapján

– tartalmazza a közlemény, amely arra is kitér, hogy hasonló adókedvezményi rendszer több európai ország mellett az Amerikai Egyesült Államokban is működik.

A Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint csaknem négymilliárd forintot csoportosít át a kormány az idei költségvetésből a Magyar Nemzeti Filmalap egyéb működési célú kiadásainak fedezésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top