+ Design

Békebomba robbant New Yorkban

Több tízmilliónyi bombával szórták tele a Ho Shi Mihn vonalat az amerikaiak a vietnami haború során. Minderre sajátos megoldást találtak Laosz kézművesei: elkezdték összegyűjtögetni a fel nem robbant bombákat, és ékszereket gyártottak belőlük.

Afrikai kalasnyikov lövedékből készített órákat, kambodzsai repeszekből újraformált gyűrűket és laoszi bombákból megmunkált, gyémánttal kirakott karkötőket is gyártanak a jótékonykodásra szakosodott új dizájner vállalkozások. A laoszi kézművesek ékszereit néhány hete a New York-i Divathéten is bemutatták.

Több tízmilliónyi bombával szórták tele a Ho Shi Mihn vonalat az amerikaiak negyven évvel ezelőtt. Noha az 1964-1973-ig tartó vietnami háborúban rengetegen meghaltak, hosszútávra nézve az utóhatás talán még aggasztóbb: a fel nem robbant bombák ugyanis súlyosan károsítják az egészséget, több ezer embert betegítettek meg az elmúlt évtizedek során.

Minderre sajátos megoldást találtak a Xieng Khuang tartományban található hegyvidéki Ban Naphia falu kézművesei. Elkezdték ugyanis összegyűjtögetni a fel nem robbant bombákat, és egy speciális eljárással használati tárgyakat gyártottak belőlük. Nádfedelű műhelyeikben, lobogó tűzön olvasztották meg a fémdarabokat, majd a masszából kanalakat formáztak, később pedig ékszereket is.

A csecsebecsékbe zárt mementókra felfigyelt a Brooklyn-i Article 22 startup alapítója, Elizabeth Suda is, aki felajánlotta a helyieknek, megpróbálja Amerikában eladni egyedi tárgyaikat. Az első alkalommal ötszáz darabot vitt magával a tengerentúlra, ahol a bronzból készült medálok, nyakláncok és fülbevalók nagy sikert arattak. Így megszületett a Vásároljátok vissza a bombákat! elnevezésű kezdeményezés, amelyet olyan Hollywood-i színésznők is népszerűsítenek, mint Olivia Wilde vagy Zoe Kravitz.

A békebombák, ahogy mi nevezzük őket, beszédesebbek minden szónál, hiszen viselőik nemcsak különleges ékszert kapnak, hanem egy darabka történelmet is magukon hordhatnak. Emellett a kortárs művészet is rajtahagyta kézjegyét a portékákon: a kanalainkon ott díszeleg a Magritte híres, pipás-festménye nyomán készült felirat: „ce n’nest pas une… cuillére” (ez nem egy kanál)

nyilatkozta az Artdaily.com-nak az Article22 alapítója, aki egy laoszi bőr-és textilgyártó műhelyben, egy önkénteskedéssel töltött hónap után döntette el, hogy céget alapít hátrányos helyzetűek segítésére. Épp ezért választotta a beszédes 22. cikkely nevet, amely az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 22. cikkelyére utal.
A különleges dizájn ékszerek ma 40 országban kaphatók, az idei New York-i Fashion Week-en pedig az egyik legnagyobb amerikai divatüzletlánc, a The Curve modelljei népszerűsítették.

békebomba
A békebombákból befolyt összeg nagy részét a Ho Shi Min vonal bombáktól való megtisztítására szánják, amely a jelek szerint jól halad, eddig ugyanis 181 300 négyzetkilométernyi területet sikerült felszabadítaniuk. Az ékszerek felbecsülhetetlen értékkel bírnak a laosziak számára, mivel az eladásukból befolyó összegből 2-7 négyzetkilométernyi területet lehet megtisztítani.

Síppal, órával a háború ellen

Nemcsak a vietnami békebombák szolgálnak jó ügyet. A “Falling Whistles” non-profit szervezet létrehozói síp alakú nyakláncokat gyártanak, így hívva fel a figyelmet a nehéz sorsú, katonaságra kényszerített afrikai gyerekek helyzetére. Történt egyszer, hogy Sean Carasso átutazott Észak-Kongón, ahol összetalálkozott öt, a családjuktól elrabolt, katonáskodásra kényszerített gyerekkel. Közülük az egyik 6 éves srác mesélte, hogy mindössze egy síppal a nyakában küldték ki a frontvonalra, mivel még egy fegyvert sem bírna el.

békebomba

Sean hazaérve az Egyesült Államokba kitalálta, a gyerekkatonák sorsára figyelmeztető, síp alakú ékszereket kezd árulni Amerika szerte, az eladásokból befolyó összegből pedig a Kongói Demokratikus Köztársaságot támogatja. A „Falling Whistles” kezdeményezés azóta jól működő üzletté virágzott, amely malária elleni gyógyszerekkel, rehabilitációs programok kialakításával, valamint internetes kávézók létrehozásával támogatja a rászoruló kongóiakat. A síp ékszereket számos amerikai híresség is a nyakában hordja, mint például Beyoncé, Gwyneth Paltrow vagy Rihanna.

békebomba

Szintén afrikaiakat segít a Founderie47 is, akik AK47-es kalasnyikov lövedékből készítenek dizájnórákat és karkötőket, olyan neves tervezők segítségével mint Givenchy vagy Philip Crangi.
Az Emi&Eve nevű vállalkozás pedig a kambodzsai háború során megmaradt bombarepeszekethasznosítja újra, és kreál belőlük dizájn ékszereket, valamint alkalmi kézitáskákat.
Az egyedi kézműves termékek a cunami során megsérült, és nemrég újjáépült thai lakosoknak biztosít megélhetést, Kambodzsában pedig fogyatékkal élőket is foglalkoztatnak műhelyeikben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top