+ Jegyzet

Miért irigyek Hosszú Katinkára?

hosszú katinka

Jobb, ha tudják, ez a nő csak a pénzért csinálja, mondta az edző. Először megnyugtattam a fiam, mindenki a pénzért dolgozik, még az edző bácsi is, és a jó munka egyik szintmérője az érte kapott díjazás.

Minden nap számít

Hosszú Katinka A magyar Iron Lady, Toos Sports Agency Kft, 2014., 256. oldal, 3999 Ft

Mivel a fiam kétéves kora óta úszik, (gyakorlatilag hártyák nőttek a lábujjai közé), természetesen mi is elmentünk a magyar Iron Lady dedikálására a bevásárlóközpontba. Katinka és Shane jócskán késett, mégsem alakult ki lincshangulat, annak ellenére sem, hogy a sor túllógva a hipermarket hatalmas portálján, a sétáló utcában kígyózott, beláthatatlan véggel. Hosszú Katinka bájos mosollyal érkezett, kedvesen elnézést kért, és megnyugtatott mindenkit, addig nem megy haza, amíg nem dedikálta a várakozók könyvét. Ennél jóval többet tett, pezsgővel kínált, és elbeszélgetett rajongóival, nem törődve az idő múlásával. Szerényen, mosolyogva pózoltak Shane-nel az összes fotón, pedig rengeteg készült.

A következő úszóedzésen gyermekem trénere, a megyei utánpótlás-nevelés ura, megkérdezte, ki vett részt a dedikáláson. Szinte az összes kéz a magasba lendült. Az edző látványosan elhúzta a száját, majd megjegyezte, hogy ő már régóta ismeri Hosszút, és számtalanszor állt a medence partján, amikor Katinka úszott. Jobb, ha tudják, ez a nő csak a pénzért csinálja. Először megnyugtattam a fiam, mindenki a pénzért dolgozik, még az edző bácsi is, és a jó munka egyik szintmérője az érte kapott díjazás. Este első dolgom volt, hogy elővegyem a memoárt, és kiderítsem, miért irigyek Katinkára ennyire.

Igyekeztem félretenni az előítéleteim, és nem szépirodalomként tekinteni A magyar Iron Ladyre, hiszen nem az, tehát nem törődtem a szöveggel és a mondatszerkezetekkel. A fejemben szüntelenül az motoszkált, vajon miről lehet írni sportolóként huszonévesen, amit nem találunk meg róla a neten? Hogyan tud ez a könyv izgalmas lenni, újat mondani? Megkaptam a választ pár oldal után: az őszinteség révén. Az életrajz olyan, mint az úszónő maga, szókimondó, szerény, földön járó, alázatos, realista, valós, hálás. Igen, a világklasszis bajnok ismeri a hála szó jelentését, könyve végén négy és fél oldalon keresztül köszöni meg az életében fontos szerepet játszó emberek segítségét, a nagyszüleitől egészen Baja városáig. És természetesen a könyv szinte minden oldalán hálálkodik edző férjének, ahogyan interjúiban sem feledkezik el Shane Tusupról.

Hosszú Katinka könyve életének rövid, göröngyös, majd szárnyaló szakaszát mutatja be, a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság között eltelt időszakot. A memoár nem ad szakmai tanácsokat, nem közöl edzésterveket, nem tömjénez. Tulajdonképpen egy realista, önsegélyező könyv, csupán Coelhónál sokkal hitelesebb, mert Hosszú saját pályafutásának példáján keresztül mutatja be, hova lehet zuhanni a magasból, és hogyan lehet magunkat hajunknál fogva kirángatni a gödörből. A Vaslédinek tulajdonképpen csupán az akarata van vasból, bár néha még az sem. Teste gyarló, mint bármelyikünké, néha szívesebben lustálkodna a sorozatok előtt a kanapén, mint hogy jégfürdőben feküdjön. Szerencsére a lelke sincs fémből, érző, kétségekkel teli, gyötrődő, nagyon szerető és szerethető nő: Mindjárt elsírom magam! Belégzés, kilégzés, belégzés, kilégzés… Koncentrálj, koncentrálj!

Ajánlom A magyar Iron Ladyt mindazoknak, akik még nem találták meg céljaikat, vagy keresik a hozzávezető utat, ill. néhányszor már visszafordultak, megrettenve a nehézségektől. Legyen bár víziszonyuk vagy szédüljenek a medence partján, mert ez a könyv nem az úszásról szól.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top