+ Történelem

Ha nem emlékszünk, akkor hiába haltak meg

A rendszer áldozata volt mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Erről 2000-ben döntött az országgyűlés. Az év végén megalapították a Terror Háza Múzeumot, amely a XX. századi totalitárius rendszerek áldozatainak emlékeivel foglalkozik – emlékezik a Talita portál.

A Ludwig Múzeumban idén új kiállítás nyílt Kommunizmus sosem volt címmel.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

kommun_aldozatai

1945 tavaszán a szovjet hadsereg elhurcolt Magyarországról 600-650.000 embert, leginkább fiatalokat. Ez volt a „malenkij robot”. „Egy kis munkára” gyűjtötték őket össze, több év kényszermunka lett belőle. Nem csak férfiakat, nőket, sőt, terhes nőket is elvittek. A szállítás ekkor is marhavagonokban történt. Az elhurcoltak fele odaveszett.

1948-ban a Kommunista Párt csalással szerezte meg a szavazatok többségét. Egyesülve a megalkuvó Szociáldemokrata Párttal létrehozták a Magyar Dolgozók Pártját, 1949-ben kiadták az új alkotmányt, amely egy ateista, szekularizált, egypárti diktatúra alkotmánya volt.

1951-ben Budapestről kényszerlakhelyre kitelepítettek csaknem 13.000 „osztályidegent”.

1950-1953 között Recskre, a hírhedt munkatáborba internáltak 1300 embert.

Az 1956-os forradalom során meghalt 2000 ember, megsebesült 20.000.

1956-ban Kádár János illegitim módon, a szovjet hadsereg segítségével szerezte meg a hatalmat. A megtorlás során kivégeztek 350 embert, 22.000 fő került börtönbe. 13.000 embert internáltak és 200.000 menekült el, ahogy akkoriban mondták, disszidált.

1956 után a vasfüggöny még szigorúbban ereszkedett le Magyarország nyugati oldalán. Sokan vesztették életüket tiltott határátlépés során.

1963-ban nemzetközi nyomásra a politikai foglyokat szabadon bocsátották, de továbbra is tartottak fogva politikai okokból elítélteket.

Kóczián Mária az emlékezésre és a szembenézésre hív fel, hogy az áldozat ne legyen hiába.

Nem segít más, mint a szembenézés. Amíg nem keressük meg a megtisztulás vágyával saját családunk privát történelmében azokat a pontokat, ahol akár mi magunk is cinkosokká váltunk; amíg a jelenben nem mondunk nemet a kádári reflexekre, addig marad minden a régiben, nem tudunk továbblépni.
Ennek a szembenézésnek viszont a szabad akaratra épülően személyesnek kell lennie. Senki nem csinálja meg helyettünk.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor biró úr szerint:

    Fari Zeus múzeum?

    A Terror-háza múzeum vita maga is, terrorizál. Nomen, est ómen. A terrortörténelemből az utolsó hatvan évet kiragadni, és csak azt elítélni, farizeusság.
    Az ellenfél terrorja fáj, aljas, utolsó stb. A mi „terroristánk” (jelenleg Obama), (megfigyelhettük a törtélelemben, minden eszme, egyedül üdvözítőnek reklámozta magát, és mindegyik erőszakkal kívánta terjeszteni a magáét!) jó, polgári, keresztény, hős terrorista. Szobrot neki, mint Sztálinnak! Másrészt a döglött oroszlánba belerúgni, levizelni, talán mégsem valódi úri gesztus.
    A kommunista terror múzeum alkotói amnéziásak. A dolog úgy kezdődött, hogy „Pistike visszaütött”, ez az uralkodó réteg számára tényleg felháborító. Az elnyomott, megalázott, szegénységben, butaságban tartott tömeg, az ölébe hullott hatalom birtokában, kettő-ötezer év úri-terrorja után visszaütött, törlesztett. Volt urait, vagy annak képviselőit, elérhető, vélt vagy valódi bűnöseit „kezelésbe vette”. A deresről feltápászkodó jobbágy ősök megkorbácsolt fájdalma törlesztett. Buta volt és primitív? Kinek a bűne, ki tartotta taszította ebbe a helyzetbe? Tanította néki, ez isten rendelése, te törődj bele? SAJÁT NEVELÉSÜK, BUNKÓSÁGUK, EREDMÉNYEIT SZENVEDTÉK EL! Utána fel lehet háborodni, hőbörögni, nekik is bőrükön kellett kipróbálni! Amit tőlük tanultak! Rémes!
    A polgári terrorizmusnak nincs múzeuma. Összefoglaló „történetírása” van. Marx: A tőke című művét nem olvasták volna a nevét viselő egyetemen végzettek? És hol vannak a tőke megjelenése utáni áldozatok? Az agyonreklámozott francia polgári forradalom „Rendszerváltása,” 80 évvel vetette vissza a társadalmi fejlődést! Erről mérhetetlenül hallgatnak, a haszonélvezők, míg a békát a társadalom torkán nyomják le, annak minden kárával. A monarchiából a polgári liberalizmus áldásai nyomán kivándorolt másfélmillió magyar. Trianon és a két világháború mind-mind a polgári, tőkés terror áldozatai!
    Ennek nem kellene múzeumot szentelni? A melós, ha elront egy munkadarabot, meg fizeti a kárt. A legjobban fizetett politikus urak által okozott kárt felmérni sem lehet, csak megfizettetni megint velünk. Lásd kárpótlás a vének által okozott kárért, kárpótolták a véneket, a fiatalok kárára, mert ők meg fognak halni! Unokáik meg se tudnak születni, de ők már úgy se fognak a nagy formátumúra szavazni! Lásd államadósság! A mások által, beleegyezésünk nélkül felvett, elköltött kölcsön behajtása, valóban önkéntes? Vagy az állami terror esete forog fenn?
    Kérdezni, szabad-e még? Vagy ez már kimeríti a gyűlöletbeszédet? Önök mit szeretnek jobban: adót fizetni, vagy a politikust, aki ezt elintézte nekünk?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top