+ Képzőművészet

Betiltották a véres orgiáiról ismert művész kiállítását 18+

Betiltották

Mélységesen elszomorít az eset, mivel én csak egy dramaturg vagyok, aki a halál tragédiájával dolgozik – nyilatkozta Hermann Nitsch az ügy kapcsán az Artnet Newsnak. Betiltották…

Kibelezett állatok között feszíti keresztre performansza résztvevőit a magát katolikusnak valló Herman Nitsch, immáron több, mint 50 éve. A dionüszoszi véres orgia-misztérium színház létrehozóját háromszor is letartóztatták korábban, legutóbb pedig ismét betiltották egy kiállítását Mexikóban.

A Mexikó-i Jumex Múzeumban rendezték volna meg februárban Nitsch legújabb kiállítását, azonban a szervezők egyik napról a másikra visszavonták az eseményt. A híresztelések szerint egy online Nitsch-ellenes petíció miatt döntött úgy a Jumex Múzeum vezetősége, hogy mégsem állítják ki az osztrák művész munkáit.

Az artdaily.com-on megjelent cikkben a szerző a kulturális élet szégyenének nevezi az esetet, hiszen ha már egy múzeum is kiszolgálja a közízlést és enged a nyárspolgár nyomásának, akkor ugyan hol kap helyet a művészet. Kétségkívül, erősen megoszlanak arról is a vélemények, hogy kit nevezhetünk ma művésznek, ám egy ötven éve pályán lévő aktív alkotót kirekeszteni a múzeum falai közül, több mint aggasztó – írta az artdaily.com.

Betiltották

A botrány kapcsán maga Nitsch is megszólalt:

Mélységesen elszomorít az eset, mivel én csak egy dramaturg vagyok, aki a halál tragédiájával dolgozik. A lemészárolt állatok sorsát akarom láttatni, akiket kifejezetten emberi fogyasztásra tenyésztenek ki, és ezek után kerülnek a henteshez, onnan pedig hozzám, nem én veszem el az életüket. Legutoljára 1998-ban öltek állatot a performanszomon, ám azt sem én csináltam, hanem az állatorvos felügyeletével egy professzionális hentes. Mindez az osztrák kormány engedélyével történt

nyilatkozta a magát állatvédőként aposztrofáló Nitsch az Artnet Newsnak. Az ügyhöz továbbá az is hozzátartozik, hogy számos mexikói kurátor és kritikus felháborodását fejezte ki a visszavont esemény miatt:

Roppant szomorú nap ez a mexikói művészet történetében

– írta a Twiterre a nemzetközileg elismert mexikói kritikus, művészettörténész, és kurátor, Cuauhtémoc Medina.

A mexikói osztrák nagykövetség képviselője, Eva Hager is kiadott egy közleményt, amelyben egyértelműen állást foglal a művész mellett:

Azok támogatják leginkább az állatok mészárlását, akik Nitsch életművét kritizálják, hiszen ő pontosan arra az időszakra hívja fel a figyelmünket, amikor az ember még tisztelte az állatot és nem holmi polcról leemelhető élelmiszernek tekintette

– áll a közleményben.

A népharag lesújtott Nitsch-re is

Nem a Mexikó-i Jumex az első – és valószínűleg az utolsó sem – ahol meghiúsul az osztrák alkotó kiállítása. Tizenhat évvel ezelőtt ugyanis a Kiscelli Múzeumban is megpróbálták betiltani a Pinzendorban rendezett, hatnapos orgia-misztériumjáték dokumentumanyagából összeállított tárlatot. A magyar népharag viszont lesújtott: a három hetes nyitva tartás alatt hatszor jelentettek bombariadót, halálosan megfenyegették a múzeum igazgatóját, és egy dühös látogató megrongálta az egyik kiállított műtárgyat.

hermann_nitsch2

Bár a katolikus és református egyház képviselői is nemtetszésüket fejezték ki a véres tárlat kapcsán, a betiltását azonban az akkori Kulturális Minisztérium államtitkára, a KDNP-s Semjén Zsolt szorgalmazta leginkább. Felbőszült tiltakozásával csak azt érte el, hogy boldog-boldogtalan a Kiscellibe özönlött: a kiállítás rövid nyitva tartása alatt több, mint hatezren voltak kíváncsiak a bécsi akcionistákhoz tartozó művész botrányképeire.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top