+ Tudomány

Fiatal kroatisztika tanárnő tragikus halála

Irodalomtörténetet tanított, fordított, verseket írt. Ragyogó tehetségű fiatal kutatót és tanárt vesztett el az ELTE.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Kálecz-Simon Orsolya, a Szláv és Balti Filológiai Intézet fiatal oktatója, költő és szakfordító. Még nem múlt harminc éves.

A fiatal kutató  egyetemi tanulmányait filozófia és horvát nyelv és irodalom szakon végezte Az Elte Bölcsészettudományi Karán. 2009 és 2012 között az Irodalomtudományi Doktori Iskola, Szláv irodalmak doktori  program hallgatója volt. 2014-ben sikerrel védte meg doktori értekezését, amelynek címe Egzisztencialista líra a közép-európai régióban: Pilinszky János és Slavko Mihalić költészetének komparatív elemzése. Fiatal kutatóként mint tudományos segédmunkatárs vett részt Prof. Dr. Lukács István egyetemi tanárnak A magyar kapcsolatok és minták jelentősége a horvát illír mozgalomban című OTKA-projektjében. A horvát irodalom hazánkban tíz éve szinte ismeretlen volt, a helyzet azonban mára megváltozott.

2014 ősze óta tanársegédként kezdett el dolgozni a Szláv és Balti Filológiai Intézetben, ahol szerb és horvát irodalomtörténeti szemináriumokat vezetett. Az utóbbi években rendszeres szereplője volt hazai és nemzetközi konferenciáknak, tudományos közleményei főként Horvátországban, Szlovéniában és idehaza jelentek meg, például a Közös történetünk újragondolása., mely Daša Drndić Leica formátum című kötetének recenziója. Verseit és műfordításait rangos hazai irodalmi lapok is közölték, a Jelenkorban is olvasható néhány költeménye.

Dr. Kálecz-Simon Orsolya a hazai kroatisztika ragyogó tehetségű reménysége volt, karunk szlavisztikai közösségének rendkívül értékes tagja

emlékezett meg róla Lukács István, a Szláv és Balti Filológiai Intézet igazgatója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top