+ Színház

Gyászol az operaház, gyászol a színház

Luca Ronconi

A milánói Piccolo Teatro színház és a Scala operaház is félárbocra eresztett olasz nemzeti zászlóval gyászolta a 82 éves korában szombaton betegségben elhunyt Luca Ronconi olasz rendezőt.

A milánói Piccolo Teatro színház és a Scala operaház is félárbocra eresztett olasz nemzeti zászlóval gyászolta a 82 éves korában szombaton betegségben elhunyt Luca Ronconi olasz rendezőt.

A kortárs olasz és európai színház nagy rendezője távozott – búcsúztatta Luca Ronconit az olasz sajtó. Az 1933-ban olasz szülőktől Tunéziában született Luca Ronconi a római színiakadémia után kezdetben színészként próbálkozott, majd 1963-tól rendezőként folytatta pályáját. Legelső nemzetközi visszhangot kiváltó darabja 1969-ben a Ludovico Ariosto olasz költő Őrjöngő Lóránt eposzának színre vitele volt. Az előadásban Ronconi egy hatalmas acéllemezekből emelt lovat vontatott be a színpadra.

Számos olaszországi színházat vezetett, és éppúgy rendezett ókori görög szerzők, Aiszkhüloszt vagy Arisztophanész, mint kortárs szerzők műveit. Utóbbiak között szerepel az Infinities című darab, amelyet Luca Ronconi az angol csillagász John David Barrow írásai alapján varázsolt színpadra. Ronconi emlékezetes előadásai között tartják számon A torony című drámát (1978) Hugo von Hofmanstaltól (1978) és a Három nővért (1989) Anton Csehovtól. 1989-től a torinói állami színházat vezette, majd 1999-től haláláig a milánói Piccolo Teatro művészi igazgatója volt, a szintén jelentős olasz rendező, Giorgio Strehler utódjaként.

Az olasz avantgárd színház atyjának tartott Luca Ronconi az általa rendezett operákkal a milánói Scala és a berlini operaház színpadán is ismert volt. 1974 és 2009 között több mint 25 operát rendezett a Scalában, és olyan sztárkarmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Georges Pretre. Egyik legnagyobb nemzetközi sikere a Falstaff színrevitele volt a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon 1993-ban. Utolsó darabja, a Piccolo Teatróban játszott Lehman Trilogy március közepéig szerepel programon. A négy és fél órás történet az amerikai Lehman családról szól az Egyesült Államokba való letelepedéstől a 2008-as pénzügyi csődig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top