+ művészet & politika

Félmillióan tiltakoznak a homofób törvény ellen

kódfejtő

Jelenleg 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akiket másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették. A Kódjátszma című filmnek is köszönhetően most királyi kegyelmet kérnek az egykori elítélteknek.

Már több mint félmillió aláírója van annak a Benedict Cumberbatch brit színész által is támogatott online petíciónak, amelynek kezdeményezői arra kérik a brit kormányt, hogy terjessze ki a királyi kegyelmet mindazon 49 ezer meleg és biszexuális férfira, akiket annak idején elítéltek a ma már nem létező törvény alapján.

A petícióhoz kapcsolódó nyílt levél a hónap elején jelent meg a The Guardian című brit napilapban. A levelet mások mellett Benedict Cumberbatch brit színész is aláírta, aki Alan Turing brit matematikust formálta meg a Kódjátszma című filmben, mely a helyi idő szerint vasárnap este a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját nyerte el – tudósított a The Independent. A levélírók felszólítják a brit királyi család tagjait is, hogy támogassák kampányukat.

Az Egyesült Királyság homofób törvénye meleg és biszexuális férfiak nemzedékeinek életét tette elviselhetetlenné. Felszólítjuk Őfelsége kormányát, hogy kezdjen tárgyalásokat minden élő vagy elhunyt férfi megkegyelmezéséről, akiket Alan Turinghoz hasonlóan elítéltek.

– áll a petícióban. Jelenleg 15 ezer olyan ember él Nagy-Britanniában, akiket másságuk miatt ítéltek el a második világháború után, amikor a homoszexualitást büntették.

Alan Turing, a nácik Enigma kódjának megfejtője saját neméhez vonzódott, de hajlamát titkolta, mert a korabeli Nagy-Britanniában ezért börtönbüntetés járt. Karrierjét derékba törte, amikor kiderült mássága, vád alá helyezték és elítélték, a börtönbüntetés és az önkéntes kémiai kasztráció közül az utóbbit választotta. Két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt holtan találták otthonában, valószínűleg öngyilkosságot követett el. A brit kormány 2009-ben bocsánatot kért Turingtól, majd javaslatára II. Erzsébet 2013-ban királyi kegyelmet adott a tudósnak. A levelet mások mellett Rachel Barnes, Turing unokahúga, Morten Tyldum, a Kódjátszma rendezője, Stephen Fry színész és Peter Tatchell neves brit emberi jogvédő is aláírta. Alan Turing emlékére tavaly a Pet Shop Boys készített zenei életrajzot. A petíció itt érhető el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top