+ Tudomány

Kisbolygó közelít a Föld felé

kisbolygó

Az egy héttel ezelőtt holland-magyar koprodukcióban felfedezett 2015 CA40 jelű földsúroló kisbolygó hétfőn este 2,4 millió km-re halad el bolygónk mellett.

  • kisbolygó
  • kisbolygó
  • kisbolygó
  • kisbolygó

Az egy héttel ezelőtt holland-magyar koprodukcióban felfedezett 2015 CA40 jelű földsúroló kisbolygó hétfőn este 2,4 millió km-re halad el bolygónk mellett – írja a csillagászat.hu.

A Piszkéstetői Obszervatóriumban, hivatalos nevén az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásán az 1997-ben kezdődött digitális korszak óta az ezernél is több főövi kisbolygó mellett öt földközeli aszteroidát azonosítottak. Ezeket egy kivételével 2010 után találták, amikor az MTA Lendület programjának köszönhetően egy 16 megapixeles kamera került a felfedezéseket szállító 60 cm-es Schmidt-távcsőbe, amely a korábbihoz képest megtízszerezte az egyetlen felvételen rögzíthető égterület nagyságát, ezáltal a felfedezések számát is.

kisbolygó

Főövi kisbolygók egy régebbi, piszkés-tetői felvételen. A Mars és a Jupiter között keringő égitestek a több perces felvételeken is pontszerűek maradnak, így a szoftverek azonosítani tudják őket, mint mozgó “csillagok”.

A kisbolygók azonosítása első lépésben egy speciálisan erre a célra írt szoftverrel történik, amely megkeresi a felvételen mozogni látszó fénypontokat. Ez azonban nem száz százalékos hatásfokú, a nagyon gyenge, vagy a gyors mozgás miatt elmosódott jeleket nem tudják azonosítani a szoftverek, ebben az emberi agy még mindig jobb, mint a számítógépek. Ezért minden felvételt szemmel is átnéznek, hogy minél több információt tudjanak kisajtolni a képekből. Ezt 2010-ig a kutatás vezetője gond nélkül meg tudta oldani, amíg a következő képsorozat készült, az új kamera azonban akkora területet rögzít az égből, hogy egy embernek képtelenség átnézni a következő éjszakáig minden felvételt. Itt kerültek a képbe a sok szabadidővel és még több lelkesedéssel bíró amatőrcsillagászok, akik a felfedezés lehetőségéért és öröméért átnézik a képeket.

Tovább a teljes cikkre a csillagaszat.hu portálra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top